Mint beszámoltunk róla, az MLSZ Fegyelmi Bizottsága zártkapus büntetéssel és komoly pénzbírsággal sújtotta az Újpestet a december 8-i, MOL Vidi elleni mérkőzésen történt szurkolói rendbontások miatt. A nézők nélküli összecsapás ráadásul pont a Ferencváros elleni, februári derbit érintené.

“A bizottság az Újpest FC – MOL Vidi FC mérkőzéssel kapcsolatban az Újpestet mérkőzés rendezéssel kapcsolatos szabályzati előírások megsértéséért, szurkolói részéről obszcén kifejezések bekiabálásáért, nagy mennyiségű pirotechnikai eszköz használatáért és nézőtéri rendbontásáért, valamint másokat etnikai hovatartozásukra tekintettel becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető, rasszista magatartásáért, amely másodszor fordult elő a bajnokságban,

1 soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésének nézők nélkül, zárt sportlétesítményben történő megtartására és 1.000.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi”

– állt az indoklásban.


Az újpesti klub hivatalos honlapján jelentetett meg közleményt az ügyben, amelyben kifejtik: elítélik a sportrendezvényekre nem való magatartást, de nem szeretnék, ha a békés szurkolók is a büntetés szenvedői lennének.

“Klubunk elítél minden olyan, nem a sportrendezvényekre, lelátókra való magatartásformát, amely másokban megbotránkozást kelt vagy mások testi épségét veszélyezteti, illetve az aktuális szabályozáson (pályarendszabály, MLSZ vonatkozó előírásai, egyéb releváns törvények, rendeletek) túlmegy, azt megszegi. Klubunk nem tűri el sem a rendezőktől, sem az alkalmazottaktól, sem pedig a szurkolóktól a lelátóra nem való jogsértő viselkedést.

Viszont azokat a szurkolókat, akik békésen, a sportrendezvény élménye miatt, önállóan, barátokkal, családjukkal jönnek a mérkőzésre, nem szeretnénk, ha a büntetés elszenvedői lennének, ezért az Újpest 1885 Futball Kft. a határozattal kapcsolatban tárgyalás megtartását kérte a Szövetségtől”

– írja az ujpestfc.hu, amely azt is közzétette, milyen vétségek következtében szabta ki a bizottság a döntést a klubra.

– a szurkolók rasszista bekiabálása (rasszista megnyilvánulás, mely ismétlődő) – FSZ 40. § (2)

– a szurkolók rendzavaró megnyilvánulása (obszcén, sértő bekiabálások) és tiltott pirotechnikai eszközök bevitele és alkalmazása – FSZ 37. § (1)

– „D4” szektor kijáratában a rendezők és szurkolók között kialakult összetűzés, rendbontás FSZ 37. § (1)

– fotós kijelölt helyét elhagyta, szitkozódott a rendbontás miatt és szidalmazta a rendőröket, illetve egy másik fotós dobozos üdítőt fogyasztott a pályán belül – FSZ 25. §, mivel megsértette a BSZ 20. § (20) bekezdésben és a BSZ 29. §-ban előírtakat