Kenesei: “Látják rajta, hogy elkapta a fonalat”

Rendkívül nagy mértékben veszi ki a részét az Újpest góljaiból Novothny Soma. A 2017 nyarán a Megyeri útra igazolt támadó szerződtetése remek döntésnek bizonyult a lila-fehér klub részéről, hiszen a 23 éves játékos rúgja a csapat góljainak 42 %-át.

Az NB I-ben a negyedik helyen áll az Újpest, azonos pontszámmal a már dobogós Debreceni VSC-től. Ebben jelentős szerepe van Novothnynak: a lilák 31 lőtt góljából 13-at vállalt a csatár, amivel a góllövőlistán is az előkelő második helyen áll, csak egy góllal lemaradva az élen álló, ferencvárosi Varga Rolandtól. Novothny góljai nélkül a kiesőhelyekhez közelítene a fővárosi klub; a házi gólversenyben mögötte álló Nagy Dániel (szintén nyári igazolás) 5, Tischler Patrik pedig 4 találatot jegyez eddig a 2017/2018-as idényben.

Soma egy kiváló felépítésű labdarúgó, rendre rúgja a gólokat, kezd beérni a játéka, és most az Újpest is próbál neki segíteni. Látják rajta, hogy elkapta a fonalat, bíznak benne. Mindez számára biztosan hatalmas önbizalmat adhat különösen úgy, hogy ott van mellette Tischler Patrik is, aki szintén jó csatár, de az edzőnél egyértelműen Novotny élvez előnyt. Jelen pillanatban nagyon bíznak benne, és próbálnak rájátszani, amire példa, hogy a büntetőket is ő végzi el. Egy sikeres csatár életében negatívum az lehet, ha nagyon elbízza magát, és esetleg már többre tartja magát, mint a játékostársai. Ilyenkor könnyen beleeshet abba a hibába, hogy mindent ő szeretne rúgni, és emiatt hibázni kezd, megtörik a lendülete, azonban nyilván ezt  Soma is tudja, így reméljük, nem esik ebbe a hibába – kezdte a csakfoci.hu-nak az NB I-ben 196 gólig jutó korábbi magyar válogatott csatár, Kenesei Krisztián.

Megfigyelhető, hogy a legeredményesebb játékos góljainak száma és a csapat góljainak száma mutatóban első három helyen álló játékosok a góllövőlistán is ott vannak az élmezőnyben. Novothny mögött a kispesti Davide Lanzafame áll a harmadik helyen, aki a Honvéd 34 góljának majdnem harmadát, 11-et vállalt magára, ezzel százalékos mutatóban is a harmadik. A góllövők között negyedik Josip Knezevic pedig a második a csapat góljai közül legtöbbet vállaló futballisták között, a Puskás Akadémia 27 góljából tízet, azaz 37 %-ot vállalt magára a horvát támadó. A tegnap, a Balmazújváros ellen is betaláló Varga Roland fért fel a speciális tabella negyedik helyére, ő a Fradi 49 góljából 14-at (28,6 %) szerzett.

11 éves rekordot üldöz az Újpest csatára

De lehet-e esélye Novotnynak utolérni Bajzát Péter rekordját (az egykori győri csatár majdnem 50%-os mutatót produkált a 2006/07-es idényben és ezt azóta sem tudta senki megközelíteni, a fehérvári André Alves került egyedül 40% fölé), vagy legalább 40% felett maradni? Kenesei szerint ha nem sérül meg, és az edzője sem cserélgeti sűrűn a csatárokat, akkor igen.

– A csapattársak próbálják kiszolgálni azt a játékost, akiben érzik a lövés szagát, mindig odakerül a kapuhoz, és általában jó százalékban használja ki a helyzeteit. Ennek eredménye, hogy a csapat megbízik benne, és próbálják segíteni. A futball persze csapatjáték, és hiába vagy gólkirály, semmit nem ér az egész, ha nincs mögötted egy jó szellemű társaság, aki meccsenként kiszolgál – mondta Kenesei, aki szerint a csatárok pihentetése csak indokolt esetben szükséges.

A magyar bajnokságban olyan nagyon nem kell pihentetni a játékosokat, minket sem pihentettek régebben. De ha a bajnokikon folyamatosan nyer a csapatod, és a csatárod is jó passzban van, akkor teljesen felesleges ilyenkor a kezdőből kivenni, mert ez az önbizalmát könnyen megtörheti. Úgyhogy azt gondolom, feleslegesen nem kell rotálni – tette hozzá.