Ezen cselekmények az európai szövetségnél a legszigorúbb elbírálás alá esnek, és így ezekre a zéró tolerancia elve érvényes a kontinens minden futballpályáján, tehát – kötelező érvénnyel – hazánkban is. Ez alapján a Fegyelmi Szabályzat 40. paragrafusában egyértelműen rendelkezik a stadionokban tapasztalható rasszizmusról és az etnikai diszkriminációról: első előfordulása esetén szektorbezárás, minden további esetben stadionbezárás az egyedüli kiszabható büntetés ilyen esetekben – írja az mlsz.hu.

Az Újpest FC szurkolói első alkalommal a november 21-i, MOL-Vidi elleni idegenbeli OTP Bank Liga mérkőzésen tanúsítottak rasszista magatartást, majd szintén a MOL-Vidi elleni december 8-i hazai bajnoki találkozón ismét megszegték a Fegyelmi Szabályzat 40. paragrafusát.

Az MLSZ-re kötelezően előírt fenti döntési mechanizmust számos alkalommal kommunikálta a klubok és a szurkolók felé, így mindenkinek tisztában kellett lennie azzal, hogy e cselekmények előfordulása milyen büntetéshez vezet.

MLSZ: Két Vidi- és egy Fradi-játékost vizsgálnak – zártkapus lesz a derbi

Figyelmeztették a magyar szurkolókat is

Egyébként ugyanez az UEFA-gyakorlat érvényesül majd a magyar válogatott 2019-es Eb-selejtezőin, ami azt jelenti, hogy például a szlovákok, vagy Szlovákia szidalmazása esetén az MLSZ zárt kapus büntetésre számíthat. Mivel Magyarország visszaeső, így várhatóan több mérkőzést magyar nézők nélkül kellene megrendeznie ez esetben a szövetségnek. Aki tehát például Szlovákiát vagy Romániát szidalmazza a bajnoki vagy válogatott mérkőzéseken, az csapatát hozza nehéz helyzetbe.