Közel egy éve foglalkozik az Újpest kapusaival Andrusch József, aki előtte Diósgyőrnél, az MTK-nál, a Vasasnál és a magyar válogatottnál is dolgozott. A korábbi magyar válogatott kapus a klub hivatalos oldalának beszélt speciális technikájáról, de a lila-fehérek kapusait is elemezte.

– Mindig azt mondom, amikor egy új helyre kerülök, hogy legalább három hónap kell ahhoz, hogy ez a más típusú edzésmunka megjelenjen a kapusok teljesítményében. De ezt először csak én látom, és csak én tudom, hogy jó az irány és vissza fog köszönni. Az emberek, de még a vezetőedző is, aki a kapusok tekintetében nem szakember, csak körülbelül fél év után veszi észre, hogy valamilyen változás van a kapusainál. Ez az átállás mindig körülményes történet, mert van egy beidegződés, amit nagyon óvatosan kell megváltoztatni. Olyan mint a gyémántcsiszolás, addig csiszolgatod a gyémántot, amíg még szebb, értékesebb nem lesz, de ennek az az első időszaka, hogy belekarcolsz. Ekkor még nem úgy néz ki, ahogy szeretnéd, de már történt változás, ez az átmeneti állapot. Banánál (Banai Dávid – a szerk.) is volt az elején egy-egy olyan gól, ami számonkérhető volt, de ezután a 3-4 hónapos átmeneti időszak után stabilizálódott a teljesítménye, és kiváló mérkőzései voltak. Így sikerült jó néhány ponttal hozzájárulnunk a csapat eredményességéhez. Nagyon szeret dolgozni, szorgalmas, minden rendben van vele. 

Andrusch József arról is beszélt, miért kell másképp bánni a különböző nemzetiségű kapusaival.

– Pajovic kicsit más alkat, más technikákat alkalmaz, délszláv technikával véd. Dolgoztam együtt korábban például Daniloviccsal Diósgyőrben, aki szintén ebből a régióból származott. Van egy sajátos kapustechnikájuk, és bár ez nem egészen az, amit optimálisnak gondolok, nem szabad őket “szétszedni”. Meg kell találnom, hogy mégis hogyan tudok pluszokat hozzátenni, meghagyva ezt a fajta technikát.

Mert ha azt szétszedem 27-28 éves korában, akkor azzal el is ástam azt a kapust, sem ilyen, sem olyan nem lesz, elveszíti az önbizalmát.

Az Újpest edzője a csapat további kapusairól és játékospályafutásáról is nyilatkozott az alábbi videóban.

Fradi: Marin megerősítette visszavonulását, már új munkája és csapata is megvan – sajtóhír