Ahogy arról a csakfoci.hu is beszámolt, az UEFA összesen 150 millió eurót oszt szét az Eb után szeptemberben a válogatott játékosokat adó klubok között. Ez ötven százalékkal több, mint a 2012-es Eb utáni pénzek. Az összeg kisebbik felét, negyven százalékot a selejtezősorozatot követően, a nagyobbik felét, hatvan százalékot pedig az Eb után fizetik ki – írja a hirado.hu.

A selejtezősorozatban minden olyan játékosért jár pénz a klubnak, aki bekerült a meccskeretbe, az Eb-n az eltöltött napokért az első meccstől az utolsó találkozót követő napig is fizetnek, valamint plusz 14 napért, ami a hivatalos felkészülési időszaknak számít.

Az Eb-n napidíjat kapnak a játékosok után a csapatok, két héttel a torna kezdete előtt, azaz május 27-től indulva és a kiesés napját követő napig számolva. A klubokat három kategóriára osztották, a besorolásnál fontos szempont volt például az edzőközpont minősége és a létesítményhelyzet is. Magyarország a második kategóriába került – többek között megelőzve Walest, Romániát, Izlandot és Észak-Írországot is –, ami azt jelenti, hogy minden klub 4530 euróval gazdagodik minden egyes játékosáért az Eb-n eltöltött napok után. Mivel hazánk bejutott a legjobb tizenhat közé, így június 26-ig játékban volt. Ez azt jelenti, hogy az összeget 32 nappal kell felszorozni.

Az Eb legnagyobb „nyertese” egyértelműen a Ferencváros, mivel hat játékosa is szerepelt a kontinenstornán: öt a magyar válogatottban, egy pedig a szlovák nemzeti csapatnál (Dibusz Dénes, Nagy Ádám, Gera Zoltán, Pintér Ádám, Böde Dániel, illetve Stanislav Sestak). Magyarország egyik legpatinásabb klubjának tehát 869760 euró, azaz nagyjából 276 millió forint jár az Eb után.

A Videotontól is két játékos utazott (Lang, Juhász) Franciaországba, nekik 289920 euróval, 92 millió forinttal nő a bevételük. A Haladás (Király), a Puskás Akadémia (Fiola), a DVTK (Elek), a DVSC (Korhut) és az MTK (Bese) is joggal várja az átutalást, játékosaik után a csapatokat 14960 euro, durván 46 millió forint illeti meg.

Az UEFA a korábbi gyakorlat szerint minden bizonnyal kora ősszel utalja el a pénzeket – számolt be a portál.