Nyáron nevezték ki a Puskás Akadémia vezetőedzőjének a korábban többek között a cseh Slovan Liberec és az orosz Lucs Vlagyivosztoknál is tevékenykedő Hornyák Zsoltot, akivel nyolc mérkőzés után négy győzelem, két döntetlen és két vereség a felcsútiak mérlege. A szlovák-magyar kettős állampolgárságú vezetőedző a Magyar Nemzetnek adott interjújában elárulta, úgy érzi, többet is elérhettek volna eddig a bajnokságban.

– Annak azonban örülök, hogy amit az idény előtt ígértem, azt biztosan teljesítjük, a Puskás Akadémiának nem lehetnek kiesési gondjai – kezdte Hornyák. – Sőt, az első ötben szeretnénk végezni, a következő idényben pedig már célba kell vennünk a dobogót.

Tizenegy saját nevelésű, ebből hat utánpótlás korú játékos van a keretünkben. Úgy gondolom, jó úton haladunk.

Az edzéseken nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni képzésre, talán többet is, mint ahogy az egy felnőtt csapatnál szokásos, de muszáj pótolni a hiányosságokat. Nekem is kihívás, hogy minél több fiatalt beépítsek, de ez nem mehet az eredményesség rovására.

Hornyák nem tagadta, hogy a nyáron a cseh élvonalbeli Sparta Praha volt az elsődleges célja, ám ott egyre csak türelmet kértek tőle, azt érezte, hogy nem ő az első számú jelölt, Felcsúton viszont számítottak rá. A 46 éves tréner kitért arra is, az itt töltött hónapok alapján milyennek látja a magyar futballt.

– Kicsit csalódtam. Azt vártam, hogy több kreatív, győzelemre törő ellenféllel találkozunk. Az én emlékeimben az élt, hogy a magyar focit a támadójáték, a technikai képzettség, a fifika jellemzi.

Ehhez képest túl sok klub részesíti előnyben a védekezést. Pedig ha egy csapat hazai pályán bekkel, arra ugyan ki kíváncsi?

Én sosem féltem felvállalni a nyílt játékot – mondta kritikusan Hornyák, végül arra is válaszolt, miért van több klasszisuk a szlovákoknak, mint a magyaroknak.  –Magyarországon most már kétségtelenül jobbak a feltételek, de itt túl hosszú és mély volt a válság időszaka, idő kell, mire a lemaradást behozzuk. Két-három éven belül szerintem egyre több tehetség fog berobbanni. Az egyéniségekre kell jobban odafigyelni, mert éles helyzetekben ők döntik el a meccseket. A magyar labdarúgás korábban hemzsegett az ilyen futballistáktól, én nem hiszek abban, hogy manapság ne születnének tehetségek.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.