Váratlan volt. Nem szabad meglepődni annak, aki a futballban dolgozik. Egy váratlan helyzethez is alkalmazkodni kell, ez történt most is. Amikor visszaérkeztem, egy hosszútávú célt tűzött ki a klubvezetés elém. Ebből epizódszerep jutott rám, mert az eredmények a bajnokság elején elmaradtak. Az első 7 meccs után csak 2 pontunk volt. Ha ott felállítottak volna, mindenki azt mondta volna, hogy rendben van, ez így volt a helyes. Viszont türelmet kaptam akkor a vezetőktől. A második 10 mérkőzés érdekes, ezen szakaszában az ősznek 5. helyen áll a Puskás Akadémia, 3 pontra a Viditől. A fejlődés kétségtelen – kezdte  Benczés Miklós a DIGI Sport napindító műsorában, a Reggeli Startban.

Minden mindennel összefügg. Egyrészt csapatot kellett építeni, de ennél azért átfogóbb volt a szerepem. Arculatot, filozófiát váltott az Akadémia. Az előző vezetőedző (Pintér Attila – szerk.) után volt felém néhány elvárás: új stábot kellett kialakítanom, hiszen a régi stábomból nem volt már mindenki jelen.

Megpróbáltam őket visszaemelni, ez sikerült például Horváth Petivel, aki videóelemző és pályaedző, Polonkai Attilával, aki korábban csapatkapitány volt. Szerettem volna Elekes József barátomat is bevenni, őt nem sikerült, viszont kaptam helyette egy Vanczák Vilmost, aki remekül helytállt. Vincze Ricsit hoztam magammal Miskolcról, neki több pontot is köszönhetünk: kiszúrta például Dibusz esetét, ahol 60 méteres gól született a megfigyelésének hála.

“A csapatnál struktúraváltás volt”

Fiatalokat kellett beépíteni, a külföldi játékosok számát pedig csökkenteni kellett. Nagyon gyorsan távoztak játékosok. A csapatépítés ott kezdődik, hogy 11 játékosból állítok össze egy csapatot, azonban mi ugyanennyit elküldtünk, és a játékosok leigazolása a megfelelő ütemben történtek. A 7. fordulóban érkezett 4 játékos, akik alapemberei lettek a csapatnak. Ebből Varga Józsefet és Urblik Józsefet már a kezdetekkor megjelöltem, hogy szeretném a csapatban látni. Nem sikerült őket olyan gyorsan leigazolni, ahogy elvártam volna. Ebben nekem kellett volna kicsit keményebbnek lennem.

A csapatnál struktúraváltás volt: Pintér Attila és a vezetőség között nem igazán volt senki, most úgy döntöttek, hogy két vezető közé beépítenek egy “szigetelőanyagot”. Ezt a szerepet töltötte be Komjáti András. Ez megnehezítette a dolgomat abból a szempontból, hogy az igazolások lelassultak, illetve nem éreztem annyira a vezetőség rezdülését, mint korábban. Fontos az, hogy bizonyos energiákat érezzen az ember, hogy tudjon reagálni, ez is hozzájárult a menesztésemhez.

“Nincs kijelölve egy szakmai út”

Kicsit több segítség kellett volna az elején. Nemcsak azért, mert többrétű volt a feladat, hanem mert az Akadémiának meg kell találnia az igazi útját. Nincs kijelölve egy szakmai út, amire ha rálép az ember, csak végig kell sétálnia rajta. Ezt nem a vezetőedzőnek kell kijelölni, hanem a tudomására kell hozni, mi az az út, amelyen végig kell menni. A klubfilozófia nagyon sokat változott az elmúlt időszakban, de akkor lesz sikeres ez a csapat, ha ez az út sziklaszilárdan állni fog. Nem szeretnék találgatni, de azt gondolom, hogy a klubnak van olyan felelős vezetése, amely indulatból nem hoz döntést, és ezért nem is feltételezem, hogy ez történt.

Korábban volt két megbeszélésünk, amikor egyeztettünk, mik is történtek valójában. Úgy érzem, már a második előtt el volt döntve, hogy nekem innentől nem lesz folytatás. Nem értem, hogy az utolsó meccsen miért nem én irányíthatok.

Végül Benczés a személyes jövőjéről  is ejtett pár szót.

Nagyon szurkolok a srácoknak, mert ha most nyernek, akkor jobban fog szerepelni a csapat ősszel, mint tavaly, a legsikeresebb évében a klubnak. Megint egy érthetetlen apropója a váltásnak, de ezt nem nekem kell megvizsgálni. Azért gondolom, hogy adósa maradtam a csapatnak, mert bizalmat élveztem.

A Puskás Akadémia vezetőedzőjeként egy összetett feladattal bíztak meg. Újra kellett építenem egy lerombolt kapcsolatot az akadémiával, új sztereotípiákat kellett kiépíteni, hidat kellett emelni az akadémia és a felnőtt csapat között, valamint be kellett építeni bizonyos játékosokat, akikkel az első öt hely valamelyikét kellett volna elérnünk, és ezeknek szerettem volna megfelelni. Elégedetlenek voltak velem, és ez rossz nekem.

Meghökkentő döntés Felcsúton – miért éppen most lett elegük Benczésből?