Az UEFA évek óta szigorúan bünteti a pirotechnikát a stadionokban. A magyar törvények is tiltják a pirotechnikai eszközök bárminemű használatát, mindezekre, valamint a közelmúltbeli növekvő számú balesetre tekintettel az MLSZ is lépett ezen a területen – írja az mlsz.hu.

Az elmúlt években a korábbinál lényegesen biztonságosabbá vált a hazai labdarúgó-mérkőzések látogatása, a szurkolók ma már jóval otthonosabban érezhették magukat a stadionokban. Ezzel összefüggésben jelentőseb csökkent a biztonsági okokkal összefüggő fegyelmi eljárások szám, egyedül a pirotechnika visszaszorításában nem sikerült előrelépni.

Magyarországon jogszabály tiltja a pirotechnikai eszközök illegális használatát, mert bár látványosak, rendszeresen sérüléseket eredményeznek és súlyos vagyoni kárt okozhatnak. A stadionokban nagy számú néző foglal helyet viszonylag kis helyen, ezért a pirotechnikai eszközöket nem lehet biztonságosan működtetni. A növekvő számú sérülések mellett súlyos anyagi károkat is okoztak az ilyen eszközök, székek, molinók és más berendezési tárgyak meggyulladása gyakori jelenség a stadionokban.

Különösen riasztó jel, hogy az utóbbi hónapokban több súlyos sérülést okozott a hazai futballpályákon a pirotechnika használata. Emlékezetes, hogy tavaly egy hatéves kisfiú szenvedett csonkolásos sérülést a kezén, miután felrobbant a kezében egy hanggránát, idén tavasszal egy közreműködő szenvedett maradandó egészségkárosodást a pálya szélére dobott pirotechnikai eszköz semlegesítése közben, és ez csak néhány az utóbbi időszak esetei közül.

Az alábbi videóban egy súlyos, maradandó sérülést elszenvedő szurkoló demonstrálja a pirotechnika-használat veszélyeit:

A pirotechnika az elmúlt években több tucat esetben okozott égési, látási, hallási, toxikus vagy roncsolásos sérüléseket, a mentőszolgálat és a tűzoltóság munkatársainak rendszeresen be kellett avatkozniuk hasonló esetekben, kockáztatva és károsítva saját testi épségüket is.

Az MLSZ nem vállalhatja személyi sérülések kockázatát, ezért az új szezon előtt szigorította a Fegyelmi Szabályzatot: a pirotechnikai eszközök egyszeri alkalommal történő használata 1 millió forinttól 10 millió forintig terjedő pénzbüntetést von maga után, többszöri előfordulás esetén a pénzbüntetésen túl szektor(ok) bezárását róhatja ki a Fegyelmi Bizottság.

Az MLSZ szabályozása összhangban van az európai szövetség szabályaival, az UEFA hasonló megfontolásokból próbálja meg visszaszorítani a pirotechnika használatát a sportlétesítményekben.