Bánki Erik MLSZ-elnökségi tag volt a Digi Sport Reggeli Start vendége, ahol először a Puskás Ferenc Akadémia és az eszéki futballklub támogatásáról beszélt.

– A felcsúti akadémia volt az első, amelyik stadionfejlesztésben gondolkodott és a kiszolgáló létesítményeit megtervezte. Ez az intézmény volt a legfelkészültebb és a leggyorsabban reagált a TAO-s lehetőségre. Mivel azonban ott a fejlesztések befejeződtek, az elkövetkező időszakban a támogatások mértéke kiegyenlített lesz a többi akadémiával összehasonlítva.
– Mészáros Lőrinc az eszéki futballklubnak a tulajdonosa, jó lehetőségei vannak, nagy potenciál van a klubban és a horvát futballban. Felvidéki, délvidéki, székelyföldi és kárpátaljai akadémiák is támogatásban részesültek az utóbbi időszakban. Délvidéken is jelentős magyarság él, egy ilyen eszéki beruházás kitörési lehetőség a környéken élő magyaroknak.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy Eszék helyett nem lett volna-e jobb ötlet a közelben lévő Pécset támogatni, a következőket mondta Bánki.

– Matyi Dezső felelőssége, hogy az élvonalbeli futball bedőlt Pécsen. Az utánpótlással nincs gond, új utánpótlásközpont épült. A pécsi akadémia a kiemelt akadémiák között szerepel, 1 milliárd forintos támogatást kapott az államtól. A pécsi utánpótlásközpont ennek köszönhetően európai minőségi központként tud működni.

 

Az MLSZ elnökségi tagja beszélt a fiatalok NB I-es csapatokba való beépítéséről is.

– Élharcosa voltam annak a kezdeményezésnek, hogy fiatalokat szerepeltessenek a magyar csapatok, ez eleinte nem feltétlenül találkozott az NB I-es klubok elképzeléseivel. Jelenleg csapatonként két 20 éves játékost kell játszatni támogatás fejében. Ennek kezdeményezésnek nagy szívó ereje van, egyelőre nincs több olyan szintű fiatal futballista, akiket be lehetne építeni az NB I-es és NB II-es csapatokba. Jó példa erre a Vasas, amelyik majdnem kiesett, de 5-6 fiatal stabilan játszott, idén pedig a dobogón vannak. Ez az egyetlen járható út, a szerbek, horvátok, 10-15 évvel ezelőtt megcsinálták és nézzük meg, hol tartanak. 

Bánki a fűtött pályák jelentőségéről is beszélt.

– A fűtött pályákkal szeretnénk lerövidíteni a téli szünetet a versenyképesség érdekében. A téli fűtési időszak 8-10 millió forintot igényel, ennek kigazdálkodása egy NB II-es klub esetében nem elvárható, ezért maradta el a Balmazújváros bajnoki mérkőzése annak ellenére, hogy van pályafűtés. Éppen ezért az üzemeltetéshez is biztosítani kell TAO-s támogatást. Az új stadionok pályafűtése már adott, az NB I-ben a következő szezontól ezzel már nem lesz gond, míg az NB II-ben 3-4 éven belül az összes pálya fűthető lesz.

Öt év múlva a kluboknak saját lábukon kell megállniuk.

– 2011-től működik a TAO támogatási rendszer, az volt a cél, hogy 10 év alatt kialakuljon a sportgazdaság, legyenek olyan cégek, vállalkozók, amelyek piaci alapon tudják működtetni a magyar labdarúgást. Minden adott ahhoz, hogy a következő ötéves TAO-s ciklus végére piaci alapon is meg tudjanak élni az NB I-es és az NB II-es klubok.

A Vidi megszerezte Montenegró legnagyobb tehetségét – az utolsó utáni órák hazai átigazolási hírei