Dortmund, Bundesliga: Elképesztő!

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) egyik legújabb kutatásában azt vizsgálata meg, hogyan alakultak a nézőszámok 2013 és 2018 között, 51 ország 42 élvonalbeli, illetve másodosztályú pontvadászatában.

Az elemzés rávilágít többek között, hogy a Bundesligában tombolt leginkább a fociláz az elmúlt fél évtizedben, átlagosan a német elitliga mérkőzéseit látogatták a legtöbben (18 százalékkal többen, mint az angol Premier League-et), nem kis részben köszönhetően a Borussia Dortmundnak, amelynél az átlagos nézőszám meghaladta a 80 ezret az elmúlt öt esztendőben – ezzel a Ruhr-vidékiek a Manchester United, a Barcelona, a Bayern München és a Real Madrid négyesét utasítják maguk mögé.

Az Európán kívüli bajnokságokban a mexikói áll az élen, míg a másodosztályú pontvadászatok között a németek Bundesliga 2-je az első, megelőzve az angol Championshipet.

A leglátogatottabb stadionok 2013 és 2018 között:

 

Románia előttünk, Szlovákia mögöttünk

Ami a magyar élvonalat illeti, az NB I (jelenleg OTP Bank Liga) a vizsgált bajnokságok között a 42. helyet foglalja el, 2733-as átlagával, ami hasonló, mint a horvát vagy a szerb első osztályé. Régiónkban a lengyel (8959), az ukrán (6257), a cseh (5064), a román (3510) és a már említett horvát (2852) bajnokság áll előttünk, a szerb, a szlovák vagy a szlovén első osztály viszont mögöttünk.

11355 egyébként a világátlag, legalábbis az 51 érintett bajnokság számait összesítve – ezt 16 pontvadászat tudta felülmúlni 2013 és 2018 között.

A vizsgált bajnokságok átlagos nézőszámai (2013-2018):

A Fradi itthon egyeduralkodó

A CIES azt is górcső alá vette, hogy a bajnokságokban mely csapatok viszik ki a meccsekre a nézők, helyszínen szurkolók legnagyobb hányadát. Igencsak “vízfejűnek” számított az elmúlt öt évben a skót, a horvát vagy a szerb bajnokság, ahol a nézőszámok több mint egyharmadát egy-egy klub generálta átlagosan (a Celtic, a Hajduk Split és a Crvena Zvezda), de az NB I is egyoldalúnak számít viszonylag e tekintetben.

A kutatás szerint a magyar élvonal összes nézőjének 22,2 százalékát a Ferencváros produkálta az utóbbi öt idényben, ezzel az NB I, illetve az FTC a 13. világviszonylatban, holtversenyben a paraguayi bajnoksággal, illetve az Olimpia Asunciónnal.

Az országos nézőszámokhoz legnagyobb hányadban hozzájáruló klubok: