Két klubnál is úgy döntöttek, hogy egy-egy 18 évesnél is fiatalabb játékossal vágnak neki a kezdőcsapatban 2019 első NB I-es bajnokijának. A Haladásban első élvonalbeli találkozóját játszotta a Kisvárda ellen a szentgotthárdi születésű, a Lurkó UFC-ben, majd az Illés Akadémiában pallérozódott 17 esztendős középpályás, Nyári Patrik. A szombathelyiek újonca egészen a 64. percig volt a pályán.

Nála is nagyjából egy hónappal fiatalabb az a Varju Benedek, akit Feczkó Tamás az MTK Budapest védelmének közepébe rakott be – és Nyárihoz hasonlóan nem is vallott szégyent. A 17 éves bekk a 74. percig játszott a Paks elleni találkozón, ekkor váltotta őt a rutinos támadó, Kulcsár Tamás taktikai okokból. Ezzel Varju lett az idei szezon legfiatalabb, kezdőcsapatban helyet kapó debütánsa.

A két tini bemutatkozását azért is érdemes megemlíteni, mert kezdőként ilyen fiatalon még senkit nem dobtak mélyvízbe az edzők az NB I idei szezonjában. A diósgyőri Tóth Borisz ugyan még Nyárinál és Varjunál is később született, 16 évesen mutatkozott be az MTK ellen ősszel, de ő vagy az ugyancsak fiatalabb mezőkövesdi Földi Botond, illetve a kispesti Cipf Dominik is “csak” csereként mutatkozhatott be, nekik idén még csak néhány percnyi lehetőség jutott.

Érdekes még, hogy szintén az első tavaszi fordulóban mutatkozott be a Puskás Akadémia 18 éves védője, a Csákvárról visszarendelt Tamás Nándor is az NB I-ben, a Vidi elleni meccsen, igaz, ő “már” elmúlt 18 éves.

Akik a rekordokat tartják

Az elmúlt másfél évtizedben sem akadt csak két olyan futballista, aki a fentiekben említettnél fiatalabban és kezdőként debütált volna a hazai élvonalban: az egykori nyíregyházi játékos, Sipos Tamás 2004 novemberében 90 percet játszott rögtön a Kaposvár ellen, majd összesen 13 mérkőzésen jutott neki az NB I-ben. Később a Balmazújváros, a Bőcs, a Cigánd és a Pápa mezét viselhette a ma már 30 éves védő.

Az egykori paksi kapus, Pokorni Péter 2006 októberében ugyancsak nem volt még 17, amikor bemutatkozhatott a tolnaiak kezdőcsapatában, a ZTE elleni meccsen. Ő végül 14 élvonalbeli találkozón léphetett pályára, ma már a Dunaújváros hálóját őrzi.

A nem kezdőként debütáló hazai tehetségek listáját egyébként továbbra is a volt szombathelyi, ma pedig már felcsúti szélső, Kiss Tamás vezeti. Mindössze 16 éves és 16 napos volt, amikor az NB I-ben debütálhatott 2016 decemberében a Haladás-Vidi bajnokin.