A kéthetes válogatott szünet után a hétvégén a 6. fordulóval folytatódik az NB I, amellyel kapcsolatban egy átfogó statisztikai cikket tett közzé a Hivatásos Labdarúgók Szervezete hivatalos oldala. A hlsz.hu megvizsgálta az élvonalbeli csapatok hatékonyságát támadásban és védekezésben, a megnyert párharcokat, valamint az átlag nézőszámokat is – mint ismert, a Ferencváros két mérkőzéssel kevesebbet játszott a nemzetközi szereplés miatt.

A támadások hatékonysága tekintetében kimagaslóan teljesít a  MOL Fehérvár FC, amely 68 lövéséből 35 találta el a kaput és 16 gól született.

A lövés/gól mutatója (4,25) messze kiemelkedik a mezőnyből és vetekszik a topbajnokságok élcsapatainak hasonló adataival.

Ez természetesen csak annyit jelent, hogy a fehérváriak NB I-es hatékonyságának mértéke megfelel a nemzetközileg magasan jegyzett együttesek saját bajnokságukban mutatott lövési pontosságával.

Mögöttük a Kisvárda áll a második helyen 6,71-os mutatóval. A Ferencváros továbbra is bőségesen szórja el a lehetőségeit, a regnáló bajnokcsapatnak 16,67 lövés kell egy bajnoki gólhoz, ami a mezőny leggyengébb adata ebben az összevetésben.

A védekezés hatékonyságának összevetése hasonló képet mutat. A MOL Fehérvár FC kapuját 66-szor célozták meg az ellenfelek, a kaput 21-szer találták el, ezekből pedig 3 gól született.

Ebből látszik, hogy a fehérváriak védekezése rendkívül jó, hiszen csak minden 22. próbálkozásból kapnak gólt.

Az idényt jól kezdő Mezőkövesd 19,67-os mutatója, ami a második legjobb, szintén kiváló védőmunkát feltételez. Érdekesség, hogy az összevetés három utolsó helyezettje a három fővárosi együttes! A Honvéd (4,23), az Újpest (4,80) és a Ferencváros (5,00) védekezése kifejezetten gyengének mondható.

A küzdőszellem, vagyis a megnyert párharcok mértéke az előző szezonhoz hasonló a legjobbak tekintetében. Mind a Ferencváros (55,6%), mind a MOL Fehérvár FC (53,5%), mind pedig az Újpest (52,9%) dominálja a mérkőzéseit – noha ez nem mindig párosul eredményességgel is. Dicséretes az újonc Zalaegerszegi TE 4. helyezése (52,2%). A kék-fehérek szintén megpróbálnak domináns szerepet betölteni a bajnoki találkozókon. Az említett négy együttesen kívül a többi nyolc szereplő mutatója 50% alatt marad. Az elmúlt évtized egyik legmeghatározóbb csapataként teljesítő Debrecen – bár harmadik helyen áll a bajnoki tabellán – a párharcokban mutatott teljesítménye alapján a legrosszabb adattal rendelkezik (46,6%).

Az eddig felsoroltak alapján meglepő, hogy a nézőszámok tekintetében a MOL Fehérvár FC kifejezetten rosszul áll. Hazai pályán (3382 fő/meccs) is átlag alatt marad, vendégként (1905) pedig sereghajtó. Összességében 2791 néző látogat ki a bajnoki mérkőzéseire, ami a 11. helyre rangsorolja Juhász Rolandékat.

A népszerűségben verhetetlen Ferencváros 7473-as hazai mutatója a legmagasabb, ám ez egynegyedével kisebb szám, mint tavaly.

Második helyen a tabellán sereghajtó Diósgyőr áll (5830), ami azt jelzi, hogy a borsodiak közönsége töretlenül kitart kedvencei mellett a rossz szereplés ellenére is. A bajnoki átlag 3610 fő, ami azt jelzi, hogy a nézőszámok lassú növekedése idén is folytatódhat.