Ha a Balmazújvárossal nem sikerül a feljutás, az maximum helyi szinten lett volna csalódás, az MTK-tól viszont kis túlzással az egész ország elvárja, hogy azonnal visszajusson az NB I-be. Mekkora nyomás nehezedik emiatt Önre?
– Balmazújvárosban nem volt kimondott cél a feljutás, persze öltözőn belül mi szerettük volna, és ha nem jön össze, biztosan nagy csalódásként éljük meg – kezdte Feczkó Tamás a csakfoci.hu-nak. – Az MTK-nál más a helyzet, valóban csak az azonnali visszajutás számítana jó eredménynek. Nem gondolom, hogy ez az elvárás nyomásként nehezedne rám, sőt, inkább motivál. Edző vagyok, aki szereti a kihívásokat, ez most az.

Az NB II utolsó fordulójában dőlt el, hogy a Balmazújváros feljut az élvonalba. A meccs előtt a Kisvárda szakvezetője meglepő módon saját csapatát a Real Madridhoz, míg az Önét az Atléticohoz hasonlította és hozzátette: ha minden jól alakul, akkor a Realnak nyerni kell.  Mennyire motiválta a csapatát, hogy legyőzzék a Real Madridot?
– Minden edző másképp motivál, Révész Attila ezt az utat választotta. Megtisztelő, hogy az Atlético Madridhoz hasonlított minket, hiszen mégiscsak egy európai élcsapat, amely az elmúlt három évben két BL-döntőt játszott. Azt nem tudom, hogy a saját együtteséré miként hatott ez a nyilatkozat, minket mindenesetre motivált, hogy legyőzzük a Realt. Szerencsére ez sikerült.

Tiba István, a Balmazújváros elnöke azt nyilatkozta, hogy emberileg csalódott Önben, mivel az utolsó pillanatban távozott. Mit szól ehhez?
Aki ismer, tudja, hogy egy korrekt ember vagyok.  Nagy köszönettel tartozom Tiba Istvánnak, hogy nagy kincsét, a balmazújvárosi csapatot két és fél évvel ezelőtt rám bízta. Minden edzőnek olyan tulajdonost kívánok, mint Tiba úr, nem volt olyan kérésem, amit ne teljesített volna.

 

Nem vérzik a szíve, hogy egy „kiscsapattal” kiharcolta az NB I-es tagságot, de jövőre továbbra is az NB II-ben kell dolgoznia?
Dehogynem, három napig szinte egyáltalán nem aludtam.  Bízom benne, hogy az NB I-es debütálásom edzőként csak egy évet csúszik. Rengeteg szeretetet kaptam az újvárosi szurkolóktól, kevés csapatnak vannak ilyen drukkerei, akik jóban és rosszban is kitartanak a kedvenceik mellett. Nem beszélve a játékosokról, akik fantasztikus labdarúgók és emberileg is csak a legjobbakat tudom róluk mondani. Minden meccsen a tűzbe mentek értem, ezért is voltunk ennyire eredményesek.

Többek között a Gyirmót és a Csákvár is érdeklődött Ön iránt. Miért az MTK mellett döntött?
– Ennek három oka van. Az MTK Magyarország második legsikeresebb klubja, ami már önmagában is elegendő hívószó. Másodsorban edzőként van egy életpálya modell tervem, aminek az a lényege, hogy két éven belül egy patinás csapathoz szerettem volna kerülni, ez most korábban összejött.  A harmadik ok pedig az, hogy az MTK vezetői nagyon akartak engem. Amikor két hete megkerestek, mondtam, hogy az utolsó fordulóig csak a Balmazújváros sikere érdekel, utána tárgyalhatunk.  Ezt tudomásul vették és végig kitartottak mellettem.

Milyen MTK-t láthatnak majd a szurkolók az új szezontól? Milyen változások lesznek a csapatban?
Szép és eredményes játékra törekszünk. Mivel külföldiek nem szerepelhetnek a másodosztályban, így már csak ezért is lesz mozgás a keretben. A hiányposztokra biztosan igazolunk, hogy elég erősek legyünk a céljaink eléréséhez. Balmazújvárosból azonban nem szeretnék senkit elhozni, mivel óriási dolog lesz a korábbi játékosaimnak az Üllői úton vagy éppen a Szuszában pályára lépni. Ezektől az élményektől senkit sem fosztanék meg.

Milyen bajnokságra számít?
Nagyon erős lesz a mezőny, erősebb, mint az előző bajnokságban volt. Tavaly hat csapat mondta ki, hogy a feljutás a célja, idén 7-8 együttesnek is lesz erre esélye. A Kisvárda, a Zalaegerszeg, a Békéscsaba, a Nyíregyháza, a Gyirmót, az ETO, az MTK is eséllyel pályázik majd az első két helyre, és biztosan lesz egy meglepetéscsapat is.

Említette, hogy az edzői életpálya modell tervében egy nagy magyar csapat irányítása volt a következő lépcsőfok. Ez most összejött. A következő lépés mi lehet?
– Egyelőre csak az MTK-ra összpontosítok, ha majd eljön az ideje, szívesen kipróbálnám magam külföldön. Hogy hol, azt még nem tudom, de aligha az Atlético Madridnál, már csak azért sem, mert ahhoz még nagyon sokat kellene tanulnom spanyolul…


PRIVACSEK ANDRÁS

Lesz színmagyar csapat az NB I-ben, Futács nagy bejelentést tett – hazai átigazolási hírek