Mint ismeretes, az MTK Budapest októberben menesztette kispadjáról Giovanni Costantinót, azóta megbízott vezetőedzőként Teodoru Vaszilisz irányította a kék-fehérek szakmai munkáját. Péntektől azonban Márton Gábor kezébe került az irányítás, miután a Hungária körúti csapat mindenben megegyezett az 55 éves szakemberrel.

Márton az elmúlt időszakban többször is nehéz helyzetben lévő csapat irányítását oldotta meg sikerrel. 2019 márciusában az NB II-ben a kiesés ellen küzdő Siófokot a 17. helyen vette át, és a kilenc forduló alatt elért hat győzelemmel a középmezőnybe hozta fel a klubot.

Ezt követően 2020 telén a 20 forduló után kieső helyen álló ZTE FC irányítását vette át. Bár érkezésekor csapata jelentős, 5 pontos hátrányban volt a bentmaradásért zajló küzdelemben, Mártonnal végül az újonc a szezon végére feljött a hetedik helyre. Az általa irányított korszakban az egész mezőnyt tekintve a második legtöbb pontot az egerszegiek szerezték, mindössze kettővel kevesebbet gyűjtöttek a bajnok FTC-nél.

Mártont ezt követően csábította el a kispadjára a MOL Fehérvár. A nemzetközi kupában irányításával az Európa Liga play-off körébe jutottak a piros-kékek, többek között a hatszoros francia bajnokcsapat Reims bravúros búcsúztatásával. A Viditől 21 fordulót követően távozott, a csapatot dobogós helyen adta át utódjának – írja az mtkbudapest.hu.

Az új vezetőedző – aki korábban dolgozott többek között a PMFC-nél, Kaposváron és Kozármislenyben is – játékosként 21 magyar válogatott mérkőzésig jutott és idehaza mindent megnyert, hiszen bajnok és kupagyőztes is volt. Légiósként játszott a belga Genknél, a francia Cannes együttesénél, majd négy szezont töltött Izraelben, ahol szintén kupát nyert.

Márton Gábor kinevezését követően a hivatalos honlapnak nyilatkozott új feladatköréről.

Csapatunk jelenleg a 11. helyen áll a bajnokságban, így egyértelmű, hogy szeretnénk előrébb lépni a tabellán. Hasonló helyzeteket többször is sikerrel oldott meg a közelmúltban.
– Minden klub, és minden helyzet más, a közös pont ezekben legfeljebb az, hogy szeretném, ha itt is felfelé indulnánk el. Nem szeretem a hangzatos nyilatkozatokat, én azt szeretem, ha az eredmények beszélnek helyettem. Annyit mondanék, hogy jól esik az a bizalom, amit a vezetők a megbeszélések során felém árasztottak, úgy gondolom, az ő támogatásukkal együtt sikeresek lehetünk. 

Ehhez mennyi időre lehet szükség?
– Természetesen képben vagyok a csapat körüli nehézségekkel, tudom, milyen sok volt a hiányzó az utóbbi időszakban, és bízom abban, hogy már rövid távon sem az “orvosi stáb fogja összeállítani a csapatot”, remélem, egyre bővülnek majd a válogatási lehetőségeim. A célunk az, hogy mielőbb elinduljunk felfelé ebben a helyzetben. Az első időszakban az eredmény mindennél fontosabb, hiszen ha jönnek a pontok, az mindig építő tud lenni, de szeretném, ha a lehető legkorábban az eredmény olyan játékkal is párosuljon, amit elképzelek. Szerintem a klubnak erre alkalmas játékosai vannak, de az első lépcsőfok a megfelelő egyensúly megtalálása lesz.

Hétről hétre az MTK Budapest szerepelteti a legtöbb fiatalt a mezőnyben. Tartható ez a helyzet?
– Amit a klub vezetői képviselnek, az hozzám is közel áll. Szeretnék minél több fiatalnak játéklehetőséget adni, természetesen érdem szerint, mert a kor nem érdem. Köztudott, hogy az MTK-nál megvan a lehetőségük az edzőknek arra, hogy minőségi fiatalokkal dolgozhassanak együtt. Én a keretben látom azt a minőséget, mind a fiataloknál, mind a rutinos játékosoknál, amivel többre lehetünk képesek. Ehhez elengedhetetlen, hogy a játékosok is partnerek legyenek, mert ahol így van, ott egy edzőnek könnyebb dolga van. Lehetnek bármilyen rész- vagy tartós sikereid a múltban, e nélkül nem tudsz eredményt elérni. A korábban elért eredményeknek mindig az volt a nyitja, hogy a játékosok az elejétől beleálltak a munkába, és maximálisan megvalósították azt, amit elképzeltünk, amit kértünk tőlük.