Kovácsik Ádám jó szezont zárt a Videoton kapujában. Mennyi esélyt látsz rá, hogy kiszorítsd őt a csapatból?

Tudtam, hogy második számú kapusnak hoznak vissza. A Videotonban nagyon szép éveket töltöttem, ezért egy percig nem gondolkodtam, hogy visszatérjek-e. Harcolni fogok és keményen dolgozni, de tisztában vagyok vele, ha nem történik semmi rendkívüli, akkor Ádám véd majd tavasszal.

Mezőkövesden jó idényed volt, Kuttor Attila a bajnoki hajrára mégis kivett a kapuból. Ennek mi volt az oka?

Ha elmondanám, amit gondolok, megsértenék 1-2 embert, ezt pedig nem szeretném. Az egyértelmű volt számomra, hogy Mezőkövesden nem akarok második számú kapus lenni. Sokkal nagyobb kihívás és jobban is motivál, hogy egy bajnoki címre esélyes csapat játékosa lehetek.

Az nem merült fel benned, hogy olyan klubhoz igazolj, ahol rendszeresen védeni tudsz?

Felmerült, volt is megkeresés az NB I-ből, de nálam a Vidi az első, még akkor is, ha tudom, hogy itt sokkal nehezebb bekerülni a csapatba.

Az első fehérvári korszakodban Mezey Györgynél és Paulo Sousánál is megkaptad a bizalmat. Szerinted ők miért favorizálhattak téged?

2009-ben Mezey György kérésére érkeztem a Vidihez, védtem is nála, de ez volt a helyzet Sousánál is. Arra nagyon büszke vagyok, hogy a Videoton történetének első BL-mérkőzésén, a Sturm Graz ellen én álltam a kapuban. Valószínűleg mindketten értékelték az igyekezetemet és a produkciómmal is meggyőztem őket. Szerették, hogy lábbal is jól bánok a labdával, ez a mai napig az erősségem.

 

Kemenes Szabolcs egyenesen az NB I legjobb kapusának tart. Te hova helyezed magad a saját listádon?

Furcsán hangozna, ha én ezt kijelenteném magamról, ráadásul úgy, hogy a Videoton tartalékkapusa vagyok. Az tény, hogy a kecskeméti időszakban és Mezőkövesden is volt olyan szezon, amikor engem választottak a liga legjobbjának. Most úgy látom, hogy Kovácsik Ádám és Dibusz Dénes az NB I két legjobb kapusa.

Három éve Dunaszerdahelyre kerültél. Nem sajnálod, hogy nem abban az időszakban védtél ott, amikor igazán, nagy csapat alakult?

2015-ben volt erre lehetőségem, igaz, úgy terveztem, hogy tovább maradok, de az új edző nem számolt velem. Ennek ellenére egy szép emlék, kevés stadionban van olyan hangulat, mint a dunaszerdahelyiben.

Jól beszélsz magyarul, futball magyarnak is számítasz. Nem merült fel soha a honosításod?

Amikor ide kerültem, egyáltalán nem beszéltem magyarul, úgy tudom, hogy a világ harmadik legnehezebb nyelve. Tervben van a magyar állampolgárság, de nem azért, hogy válogatott lehessek. Nagyon jól érzem magam Magyarországon, itt képzelem el az életemet, most már sokkal több minden köt ide, mint Szlovákiához. Persze, négy-öt évig még szeretnék védeni. Buffon 40, Király pedig 42 évesen van a topon, én 34 évesen még fiatalnak számítok.

A Vidi és a Fradi kiélezett harcot vív a bajnoki címért. Milyen tavaszra számítasz?

Egy aranyérmem már van a Vidivel, remélem, tavasz végére meglesz a második. Biztos vagyok benne, hogy a Ferencváros nem tud majd győzni az összes mérkőzésén tavasszal, nekünk pedig ki kell használnunk az esetleges botlásukat. Jól sikerültek a téli igazolásaink, erősek vagyunk, meg kell nyernünk a bajnokságot.

PRIVACSEK ANDRÁS