A héten a Videoton vezetősége felbontotta a szerződésedet. Mivel indokolták a döntést?

– Derült égből villámcsapásként ért a döntés – kezdte Pető Tamás a csakfoci.hu-nak. – Nem volt semmi előzménye, nem voltak előjelek. Az az igazság, hogy nem is indokolták. Azért nem értettem, és még mindig nem értem, mert Marko Nikoliccsal tökéletesen dolgoztunk együtt, soha egy hangos szó nem volt köztünk.

“Nem voltak vezetőedzői ambícióim”

A téged jól ismerők szerint vezéregyéniség vagy, aki bátran elmondja a véleményét, ráadásul már vezetőedzőként is irányítottad a Videotont. Ebből nem adódhattak problémák?

 – Nem voltak és most sincsenek vezetőedzői ambícióim, nem is lehetnének, hiszen nem rendelkezem pro-licenccel. A 2015/16-os szezonban ugyan két hónapig én irányítottam a csapatot, de az akkor vészhelyzet volt. Tény, hogy elmondtam a véleményemet, ha kikérték bizonyos helyzetekben, magamtól azonban soha nem kezdtem el okoskodni, tisztában voltam vele, hogy ki a főnök. Nem vagyok egy fafejű hülye, aki szembe menne a vezetőedzőjével.

Négy vezetőedzővel dolgoztál. Milyen volt a viszonyotok?

– Casonival nem sokáig kellett együtt dolgoznom. Őt picit félre informálták a csapattal kapcsolatban.

Azt gondolta, hogy leül a kispadra, a játékosok pedig majd nyerik a bajnoki címeket. Neki csapatot kellett volna építenie, ami enyhén szólva sem sikerült. 

 – Horváth Ferivel kitűnő volt a kapcsolatom, mindenben kikérte a véleményemet. Henning Berg a saját feje után ment, sok beleszólásom nem volt a dolgokba. Marko Nikolics pedig partnerként kezelt. Az elején sokat segítettem neki a beilleszkedésben és abban is, hogy minél gyorsabban megismerje a játékosokat.

Két és fél évvel ezelőtt, ha csak rövid ideig is, de te lehettél a Videoton vezetőedzője. Nehéz dolgod volt?

– Óriási megtiszteltetés volt, hogy rám bízták a Vidit, mérhetetlen büszkeséggel töltött el. A játékosok egy percig nem éreztették velem, hogy csak beugró edző vagyok. Egy mentálisan és fizikálisan is romokban lévő csapatot vettem át Casonitól, majd két hónap után tökéletes állapotban adtam át Horváth Ferinek. Köszönettel tartozom a klubnak, Garancsi Istvánnak és Kovács Zoltánnak is, hogy ilyen nagyszerű közösségben és ilyen kiváló csapatnál dolgozhattam.

“Folyamatosan szapulta a játékosokat”

Casoni miért bukott meg ilyen gyorsan?

–  Nagy hátránya volt, hogy a francián kívül semmilyen nyelven nem beszélt, így nem tudott senkivel sem kommunikálni. Ő azt gondolta, hogy a csapat majd magától hozza a meccseket. Nem tudott sokat szakmailag hozzátenni, ehelyett folyamatosan szapulta a játékosokat.

Erre reagálva volt egy emlékezetes tévés nyilatkozatod…

– Már én vezettem a csapatot, amikor legyőztük a Debrecent. Mindenképp szerettem volna Casoni szavaira reagálni, így csúszott ki az a mondat, hogy „középszerű, sz.r játékosokkal is tudunk minőségi játékot nyújtani….”

Jó irányba halad ma a Videoton?

– Meggyőződésem, hogy igen. Annak ellenére mondom ezt, hogy tavaly nyáron Henty személyében csak egy minőségi játékost igazoltunk, a szezon végére talán ezért is fogytunk el. Több játékos szinte pihenő nélkül játszotta végig az őszt, ami elég megerőltető volt, hiszen az Európa Ligában és a bajnokságban is helyt kellett állni. Most úgy hallom, nagyobb lesz a mozgás, ami mindenképp pozitívum, így kitarthat a lendület a szezon legvégéig.

A Videoton vagy a Ferencváros nyeri a bajnokságot?

Ha a Vidi az alapcsapatával áll fel, akkor a játék minden elemében jóval erősebb, mint a Ferencváros. 

 – Ennek a különbségnek tavasszal ki kell jönnie. A Fradi a gyenge kezdés után feljött, köszönhetően három jó igazolásnak. Annak ellenére, hogy hárompontos hátrányban vagyunk, biztos vagyok benne, hogy megnyerjük a bajnokságot.

PRIVACSEK ANDRÁS