Mint arról beszámoltunk, a magyar állampolgárságot szerző Asmir Suljic nyártól aláírt a Wisla Krakkóhoz, azaz júliustól biztosan ott folytatja, de nem zárható ki az sem, hogy már korábban Lengyelországba igazol, ehhez a két klub megállapodása kellene.

A végül befutó Wisla érdeklődéséről már pár hete beszámoltunk, akkor jeleztük, hogy a lengyelek ajánlata nem volt megfelelő a Videotonnak. Információink szerint a kínált összeg a 100 ezer eurót sem érte el, ennél komolyabb ajánlatra mondanának csak igent a fehérváriak 250 ezer euró. Lengyelországi forrásaink szerint a krakkóiak továbbra sem tettek le arról, hogy már most télen megvegyék a szélsőt, és várhatóan új ajánlatot tesznek majd érte, a kinti információk szerint 250 ezer eurós ajánlattal már sikerrel járnának.

Az, hogy mikor történik meg a klubváltás, a magyar nemzeti csapat szempontjából is érdekes kérdés. Suljic ugyanis tavaly márciusban hivatalosan is magyar állampolgár lett, és akkor arról is nyilatkozott, hogy nagyon szívesen játszana válogatottunkban. Eddig azonban a szövetségi kapitányok nem hívhatták meg őt, hiszen a FIFA szabályzata szerint mivel sem a játékos, sem annak szülei és nagyszülei nem születtek Magyarország területén, az adott labdarúgónak 18 éves korát követően öt évet az érintett szövetség területén kell élnie a válogatottsághoz. Érdekesség, hogy Suljic egy napon kapta állampolgárságát a fehérváriak másik játékosával, Vinícius Paulóval, de mivel ő már 2011-ben Magyarországra igazolt, így már megvolt a kötelező öt esztendei itt tartózkodása. Ezért is játszhatott már a válogatottban.

Suljic hivatalosan 2013. augusztus 28-án érkezett az Újpesthez, nagyjából innen számíthatják a Magyarországon tartózkodást. A játékosnak tehát körülbelül 2018 augusztusának végéig kellene hazánkban életvitelszerűen élnie ahhoz, hogy később számításba vehessék a magyar nemzeti csapatnál. Azzal, ha Suljic Lengyelországba igazol, végleg elveszítheti a jogot arra, hogy a magyar válogatottban pályára léphessen. A szélső azzal sem lenne sokkal előrébb, ha mondjuk emiatt tavasszal még nem igazol a Wislához, hiszen július 1-jén (amikortól az új szerződése életbe lép) még nem lenne meg a hazánkban töltött öt éve. A válogatottságra így abban az esetben maradhat esélye, ha Lengyelországba szerződése ellenére, – esetleg valamilyen jogi kiskaput kihasználva – 2018 augusztusának végéig hazánkban lakna.

Információink szerint egyébként a Videoton korábban még hosszabb távra is marasztalta volna a szélsőt – akinek most nyárig él a szerződése -, folytak is az egyeztetések vele 2017 őszéig, ám október-november környékén a fehérváriak visszavonták az ajánlatukat, mert bizonyos – elsősorban fegyelmezetlenségi – okok miatt már nem mindenáron szerették volna meghosszabbítani a szerződését. Végül decemberben véglegessé is vált, hogy nem kívánják őt megtartani, ő is a keret nagy téli átalakításának az egyik “áldozata” lett.