Ivan Petrjak tavaly nyáron igazolt Magyarországra, a Sahtar Donyeck csapatától kölcsönbe a Ferencvároshoz, majd egy évvel később – emlékezetes körülmények között – lett a MOL Fehérvár FC játékosa. Az ukrán válogatott szélső szerint nagyon nehéz döntés volt otthagyni szülőhazáját.

Nagyon nehéz döntés volt, hiszen korábban sosem szerepeltem külföldön.

A mai napig akadnak kisebb-nagyobb problémák, amik főleg a nyelvi nehézségek miatt alakulnak ki. Számomra a magyar nyelv nagyon nehéz, és mivel korábban angolul sem kellett beszélnem, ezért az első időszakban többször megfordult a fejemben, hogy tényleg jó döntést hoztam-e. Amikor a Ferencvárosba igazoltam, akkor nem volt még ott rajtam kívül más ukrán, a nyelvi akadályok miatt pedig nehéz volt az első pár hónap.

Elkezdtem angolul tanulni, ma pedig már sikerült eljutnom arra a szintre, hogyha nem is tökéletesen, de azért minden csapattársammal és stábtaggal tudok kommunikálni itt a Vidiben. Akik nem ismernek, azok számára esetleg egy kicsit zárkózottabbnak tűnhettem korábban, pedig egyáltalán nem vagyok az, csak tényleg nehezen ment az elején a kommunikáció, de ma már egyre bátrabban használom az angolt – mondta a futballista a molfehervarfc.hu-nak adott interjúban.

Petrjak a második NB I-es szezonját kezdte el, így van már egy kis rálátása a magyar futballra, emiatt aztán vállalkozott arra is, hogy az NB I-et összehasonlítsa az ukrán élvonallal.

Az ukrán bajnokságban van két kiemelkedő topcsapat, a Dinamo és a Shakhtar, gyakorlatilag minden évben köztük dől el a bajnoki cím, a többi csapatra pedig akár 15-20 pontot is rávernek. Ezzel szemben Magyarországon sokkal kiegyenlítettebb a bajnokság és ez nagyon tetszik nekem. Nincsenek előre lefutott meccsek, egy a tabella végén lévő csapat is pontot, pontokat rabolhat azoktól a csapatoktól, akik a bajnoki címért küzdenek. Ez Ukrajnában sokkal nehezebben képzelhető el.

A 25 éves támadó végül azt is elárulta, hogy milyen tervekkel érkezett a Vidibe a nyáron.

– Duplázni szeretnék a Vidivel. Tudom, hogy a bajnoki címet és a Magyar Kupát is többször megnyerte már a csapat, de arra még nem volt példa, hogy egy szezon alatt mind a két címet elhódítsa a klub.

Ebben szeretném a Vidit a legjobb tudásom szerint segíteni. Szeretnék minden meccsen jó teljesítményt nyújtani, és a játékommal örömet okozni a Vidi-szurkolóknak.

TOVÁBB: A teljes interjú itt olvasható el!