A Sóstói Stadion helyén jelenleg is egy UEFA 4-es és MLSZ I. osztály „A” kategóriának megfelelően kialakított, minimum 14.000 ülőhelyes stadiont építenek a meglévő főépület átépítésével. A kozbeszerzes.hu-n megjelent információk szerint azonban az építkezés során olyan előre nem látható problémákkal szembesültek, ami miatt többek között a szerkezetépítési feladatokat nem tudják a tervezett határidőre teljesíteni.

Fontosabb részletek

– A fejépületben a meglévő épületrészek bontása során vált ismerté a takart szerkezetek állapota.

A feltárás során megállapításra került, miszerint a fejépület vasbeton szerkezeteinek kialakítása hibás. A fejépület hiányos szerkezeti állapota az eredetileg tervezett műszaki átalakításra így nem alkalmas.

A feltárt statikai problémákkal és szerkezeti hibákkal kapcsolatos vizsgálatok jelenleg folyamatban vannak. Ezen épületrészben a megfelelő műszaki megoldás kialakításáig a Felek a további munkákat leállították.

Felek rögzítik, hogy jelen szerződésmódosítás 6. pontjában leírt előre nem látható statikai problémák miatt a Vállalkozó az eredeti kiviteli ütemtervben szereplő szerkezetépítési feladatokat nem tudja a tervezett határidőre teljesíteni. A fejépület vasbeton szerkezetének problémái miatt a „fejépület monolit szerkezeteinek” 50 %-os készültségi foka az Első Fizetési Mérföldkőben nem teljesíthető.

Ennek következtében a Felek egyezően rögzítik, miszerint a Vállalkozó rajta kívül álló okokból nem tudja a Szerződés 8.1.3. pontja szerinti Fizetési Mérföldkövekhez kapcsolódóan előírt műszaki készültségi fokokat a szerződésben előírt ütemben teljesíteni.

– A Felek rögzítik, hogy a Vállalkozó az Első Fizetési Mérföldkőhöz kapcsolódó minimum műszaki követelmények közül teljesítette az alapozás 90%-os készültségi fokát, valamint a lelátókaréj vasbeton szerkezeteinek 50%-os készültségi fokát. Vállalkozó szem előtt tartva azt, miszerint a Beruházást – a feltárt statikai problémák ellenére – a Szerződés 8.1.2. pontja szerinti teljesítési határidőre el kell végezni a Kivitelezési munkákat egyéb területeken folytatta, így az Első Fizetési Mérföldkőhöz kapcsolódóan a Kivitelezés 15%-os készültségi fokát elérte. Ennek figyelembe vételével a Felek megállapodnak, hogy a Vállalkozó a Szerződés 9.1.2 a) pontja szerinti első részszámla összegére, amely nettó 1.887.513.165,- Ft, azaz nettó Egymilliárd-nyolcszáznyolcvanhétmillió-ötszáztizenháromezer-százhatvanöt forint jogosult.

Minden további információ ITT – kattints!