Henk Ten Cate

Itthon: 33 bajnoki, 19-9-5, 2. hely az NB I-ben, MK-győzelem

Utána: BL-győztes, kétszer spanyol bajnok (másodedzőként), holland bajnok és kupagyőztes, BL-döntős (másodedzőként)

Már rutinos edzőként érkezett és egy évet töltött el az MTK-nál a holland szakember. Az UEFA-kupában akadt részsikere a török Fenerbahce kiejtésével, de a Magyar Kupát is megnyerte 2000 tavaszán, ám a bajnokságban nem tudott első lenni, a Dunaferr az elődjével, Egervári Sándorral a kispadon megelőzte őt.

2003-tól indult be igazán a karrierje: Frank Rijkaard segítője lett a Barcelonánál, hiába hívta vezetőedzőnek az Ajax is. Rijkaard maga is elismerte, hogy ő maga inkább a “motivátor” volt, míg Ten Cate a stratéga és az edzések igazi levezénylője. Kettejük közös munkája BL-sikert, két bajnoki címet és egy új sikerkorszak kezdetét jelentette a katalánoknál.

A 2006-2007-es szezont az Ajax kispadján töltötte már vezető trénerként, bajnokságot és kupát is nyerve, hogy aztán Roman Abramovic ás Avram Grant invitálására a Chelsea másodedzője legyen. A 2008-as BL-döntőben is jelenése volt, de május végén kirúgták, miután Grantnak is mennie kellett.

Utolsó nagy állomása a görög Panathinaikosz volt (2008-2009), amellyel inkább a BL-ben jeleskedett, megnyerve a B-csoportot az Inter, a Werder és a ciprusi Anorthoszisz előtt. Később Hollandiában, Kínában, háromszor pedig az Arab Emírségekben is dolgozott, jelenleg is az Al Wahda – Dzsudzsák Balázs korábbi csapata – szakvezetője.

Hogyan folytatódott a karrierje? Hollandiában nagy neve volt, ezért ott később is kapósnak számított. Bár nem vezetőedzőként, de óriási sztárkluboknál is dolgozhatott – klasszis futballistákkal készíthetett fel -, BL-döntőkön ülhetett ott a kispadon, vagyis nem “törte” meg a karrierjét az itteni szerepvállalás.

Paulo Sousa

Itthon: 47 bajnoki, 28-8-11, Ligakupa-győztes, kétszer Szuperkupa-győztes, Európa Liga-szereplő, NB I-es ezüstérmes

Utána: Izraeli és svájci bajnok, Serie A 5., Európa Liga-szereplő

Egyelőre a játékos-pályafutása még mindig sikeresebb és gazdagabb, mint edzői karrierje. A Videotonnál 2011. májusa és 2013. januárja között dolgozott. Bajnok nem lett, Ligakupát nyert, kétszer a Szuperkupát is elhódította a Vidivel. A csúcs az Európa Liga csoportköre volt 2012-ben.

Bár sokáig úgy tűnt, a Vidi után a New York Red Bulls edzője lehet, végül Izraelben kötött ki, ahol aztán rögtön meg is nyerte a bajnokságot, majd ugyanezzel a lendülettel átigazolt a svájci Baselhez 2014 májusában, ahol újabb bajnoki arany következett, majd jött a Fiorentina hívása és Sousa visszatért a Serie A-ba. 2015 és 2017 júniusa között volt a firenzeiek tréner, első évében az 5. lett a violákkal az olasz bajnokságban, majd a 8. pozíciót érte el csapatával, így lemaradt a nemzetközi porondról – távozott is. Másfél éve a kínai Tianjin Quanjian kispadjára ült le, de kevésbé volt sikeres, menesztették, azóta nincs klubja.

Hogyan folytatódott a karrierje? A magyarországi szerepvállalás után egy ideig erősen felfelé ívelt, de az utóbbi időszakban elkerülték a sikerek. Ennek ellenére ő elmondhatja magáról, hogy nemzetközileg is jegyzett klubokhoz került, valamint topbajnokságban vezetőedzőként is lehetőséget kapott.

Joan Carrillo

Itthon: 37 bajnoki, 28-5-4, NB I-es bajnok

Utána: A Wisla Krakkó és a Hajduk Split kispadján is ült, horvát bajnoki bronzérmes, lengyel bajnoki 6.

A Vidi történetének második bajnoki címe fűződik a nevéhez, a magyar élvonal harmadik külföldi edzője, aki bajnokságot nyert Magyarországon. A folytatás nem volt sikeres, hiszen 2015 novemberében a spanyol másodosztályú UD Almería vezetőedzője lett, de kilenc mérkőzésen hat döntetlen és három vereség volt a mérlege, ezért decemberben már menesztették is. 2016 decemberében nevezték ki a horvát Hajduk Split élére, ahol harmadik helyen végzett csapatával a bajnokságban – kezei alatt Futács Márkó 18 góljával gólkirály lett. 2017 novemberéig tartott a lendület, mennie kellett a horvátoktól Carrillónak, innen végül a lengyel Wisla Krakkóhoz vezetett az útja. Egy hatodik helyig jutott a patinás lengyel gárdával, de másfél év után, 2018 júniusában innen is távozott, jelenleg “szabadúszó”.

Hogyan folytatódott a karrierje? A legnagyobb sikereit egyelőre Magyarországon tudja felmutatni.

Marco Rossi

Itthon: 135 bajnoki, 59-31-45, NB I-es bajnok és bronzérmes

Utána: Szlovák bajnoki bronzérem, EL-indulás

Ő az egyetlen a listán, aki most is Magyarországon dolgozik, de mégis itt a helye az összeállításban. A magyar válogatott jelenlegi szövetségi kapitány ugyanis két szakaszból (2012-2014, 2015-2017) álló NB I-es munkáját már 2017 nyarán befejezte, mondhatni a csúcson, magyar bajnokként távozott a Budapest Honvéd együttesétől.

Dunaszerdahelyen is letette a névjegyét. Az olasz szakember vezetésével történelmi tettet hajtott végre a DAC azzal, hogy a harmadik helyen végzett a szlovák bajnokságban.

2018 nyarán aztán a visszatérés mellett döntött és szövetségi kapitány lett, a Nemzetek Ligája-csoportunkban egy második helyet tudtunk felmutatni, a még komolyabb erőfelmérő majd a tavasszal kezdődő Eb-selejtezősorozat lesz.

Hogyan folytatódott a karrierje? Előrelépett, hiszen a DAC-cal is kijutott a nemzetközi porondra, de az igazán nagy lépcső az lett, hogy magyar szövetségi kapitány lett, régi álma teljesült ezzel.

Bernd Storck

Itthon: sportigazgató és szövetségi kapitány, a vezetésével volt Eb-résztvevő a válogatott (2016)

Utána: Belgiumban lett edző

Bár másodedzőként komoly kluboknál (Hertha, Wolfsburg, Partizan Belgrád, Borussia Dortmund) dolgozhatott korábban, karrierje igazi csúcsát egyelőre a 2016-os év és a magyar Eb-szereplés jelenti. A kijutás és a franciaországi csoportgyőzelem beírta a nevét a hazai futballtörténelembe. Sportigazgatóként is voltak részsikerei, de 2016 őszétől lefelé ívelt itthoni pályafutása. Az Andorra elleni – ugyancsak történelmi – vereség már megpecsételte a sorsát 2017 nyarán, de végül októberben távozott mindkét posztjáról. Eredményeit azért nem felejtették el, 2018-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

Ugyancsak tavaly kapott újra munkát (bár Németországban több klubnál is felvetődött a neve), a belga élvonalban 6 meccs után 0 ponttal álló Mouscron kispadjára ülhetett le. És egyelőre jól is sült el a kinevezése, hiszen klubja a vezetésével jócskán el tudott lépni a kiesőzónától (7 győzelem, 5 döntetlen és 6 vereség azóta a bajnoki mérlege az együttesnek), Storck így a belga szurkolókkal is gyorsan elfogadtatta magát.

Hogyan folytatódott a karrierje? Még nehéz megmondani, eljuthat-e olyan népszerűségig, mint a 2016-os Eb idején, de biztatóan kezdődött belgiumi karrierje is. Időről időre felvetődik a neve magyar kluboknál is, azaz nem felejtették el itthon sem a nevét.

Martti Kuusela

Itthon: 40 bajnoki, 24-8-8, NB I-es bajnok

Utána:

Az első külföldi edző volt az NB I-ben, aki bajnokságot tudott nyerni (1993-ban), de már egy, a hazájában sikeres szakemberként érkezett hozzánk is a finn tréner. Kétszer nyert bajnokságot a HJK Helsinkivel, de ő volt az, akivel kis híján kijutott a finn válogatott a 1986-os világbajnokságra. Egy sikeres szezon után a következőben menesztették 19 forduló után.

Kuusela Kispest után dolgozott több görög csapatnál, Cipruson és otthon, Finnországban is, de bajnokságot már nem tudott nyerni. A már 71 éves szakember legutóbb szakkommentátorként dolgozott.

Hogyan folytatódott a karrierje? A kispesti sikereit külföldön nem követték újabbak.

Dimitrije Davidovic

Itthon: 26 bajnoki, 18-4-4, NB I-es ezüstérmes

Utána: Háromszoros szaúdi bajnok, szaúdi kupagyőztes, arab emírségekbeli bajnok, ázsiai KEK-győztes

A Honvédot 1994-ben irányító belga-szerb-jugoszláv tréner a valaha volt legjobb eredményességi mutatóval rendelkezik a külföldiek közül az NB I-ben (76,92%), igaz, csak 26 meccs jutott neki nálunk. A második helyen végzett az akkor címvédő kispestiekkel, a következő szezonban azonban féltávnál mennie kellett.

Később igazából soha nem bukkant fel komolyabb futballországban (az NB I előtt javarészt Belgiumban dolgozott, ahol játékosként is eltöltött hét évet), voltaképp állandó állása lett Katarban és Szaúd-Arábiában, egészen 2011-ig (közben rövid ideig Antwerpenben is tűnt). Azóta viszont keveset tudni róla.

Hogyan folytatódott a karrierje? Az arab világban lett sikeres, bajnoki címek és kupagyőzelmek kísérték útját, de az európai futballban a Honvéd után sem hagyott komoly nyomot.

Marijan Vlak

Itthon: 70 bajnoki, 29-15-26, NB I-es ezüstérmes

Utána: horvát bajnok és kupagyőztes

A Ferencváros történetének első külföldi edzője volt, 1999 tavaszán a hetedik helyről a másodikra vezette a zöld-fehéreket az NB I-ben.

Mégis visszatért Horvátországba, ahol aztán összesen háromszor ült le még a Croatia, majd Dinamo Zagreb kispadjára, nyert bajnokságot és kupát is a fővárosiakkal, de dolgozott a szlovák Zsolna, illetve a Videoton és a Vasas csapatánál is, itt már kevesebb sikerrel.

Hogyan folytatódott a karrierje? A ferencvárosi sikerei arra voltak elegendőek, hogy hazájában folyamatosan kapós legyen, illetve Magyarországon olykor felmerülhetett a neve, amikor ott nem volt munkája, de miután 2012 tavaszán kiesett az NB I-ből, nálunk sem forgott már annyira a neve.

Szivics Tomiszláv

Itthon: Magyar Kupa-győztes, Ligakupa-győztes, NB II-es bajnok

Utána: kijutott az Eb-re a szerb U21-es válogatottal

Több magyar csapatnál is dolgozott, először Kecskeméten, majd Pakson, végül Diósgyőrben és Mezőkövesden, a szabadkai születésű és magyar állampolgársággal is bíró tréner kupát, ligakupát és NB II-es bajnoki címet is nyert.

Innen távozva dolgozott a szerb utánpótlás-válogatottal, és 2016-ban a csúcsra ért az U21-es csapattal, amelyet kivezetett az Európa-bajnokságra, de azon év decemberében lemondott posztjáról, másnap pedig kinevezték a Mezőkövesd edzőjének. Irányításával a kövesdi csapat azonban mindössze nyolc pontot szerzett, a kieséstől való félelem miatt menesztették.

Hogyan folytatódott a karrierje? A szerb U-válogatott irányítása során is érték bírálatok a hazájában, de az Eb-kvalifikáció frappáns válasz volt. Ez a siker akár utat is nyithatott volna neki a nagyobb szerb klubok kispadjára, de erre nem került sor. Helyette visszatért az NB I-be, ami óriási hiba volt, a magyarországi nimbuszának is ártott a rossz kövesdi szereplés.

Miroslav Beranek

Itthon: 44 bajnoki, 30-7-7, NB I-es bajnok, Szuperkupa-győztes, kupadöntős

Utána: kazah kupagyőztes

A Debrecennel 2007-ben bajnoki címet és Szuperkupát nyert cseh tréner (előtte ez csak Kuuselának sikerült a külföldiek közül) az aranyérem ellenére nem töltött sok időt az NB I-ben. A gyengén sikerült nemzetközi szereplés, és a következő ősz hullámzó teljesítménye pecsételte meg az edző sorsát, de a hírek szerint a vezetéssel is akadtak konfliktusai.

Távozását követően feltűnt az arab világban, majd hazájában is dolgozott, 2012-2013-ban pedig a kazah Asztana edzője is volt. Itt nyerte utolsó trófeáját, kazah kupagyőztes lett a csapattal, előtte szövetségi kapitány is lehetett az országban.

Hogyan folytatódott a karrierje? A debreceni korszak után hazájában azért még kapott munkát, de sokkal inkább a Loki előtti időszaka volt jelentősebb, amikor a Slaviával cseh kupát nyert, az U21-es cseh válogatottal pedig másodedzőként Európa-bajnok is volt.

Aldo Dolcetti

Itthon: 53 bajnoki, 13-14-26

Utána: a Milan, majd a Juventus utánpótlás-koordinátora, edzője

Picit kakukktojás, mégis passzol összeállításunkba. Az olasz szakember két NB I-es csapatnál is szerepet vállalt vezetőedzőként: a Budapest Honvédnál 2005. június és 2006. október között dolgozott, nem volt túl erős kerete, de a középmezőnyt elérték, míg Siófokon sikerült a bentmaradás.

Magyarországi eredményessége helyett későbbi munkái szólnak inkább mellette: az egykori Milan-nevelés a SPAL csapatánál dolgozott 2010-ig, 17 hónapon át, aztán került a Milan második csapatának élére, majd később a teljes utánpótlás-képzés első embere volt a világhírű klubnál, egészen 2014-ig. Ekkor Massimiliano Alegri vezetőedzőt követve átigazolt a Juventushoz, ahol azóta is dolgozik. Emellett a RAI “90. perc” c. műsorának állandó szakértője.

Hogyan folytatódott a karrierje? Vissza tudott térni a hazájába, de nem a frontvonalba. Háttéremberként viszont nagyon komoly, világhírű kluboknál dolgozhatott.

Thomas Doll

Itthon: 147 bajnoki, 88-37-22, bajnoki cím, három kupagyőzelem

Utána: a Hannover vezetőedzője lett

A Bundesligában kikerült a körből, így került a Fradihoz. Minden idők egyik legsimább bajnoki címe (2016) és egyik leghosszabb edzői regnálása (4 és fél év) fűződik ferencvárosi pályafutásához, de 2018 augusztusában mennie kellett a nemzetközi sikertelenség miatt. Közel fél év után talált újra edzői munkát, a Bundesligában a kiesés ellen küzdő Hannover kispadjára ült le, de az RB Leipzig elleni debütálásán (0-3) látottak is megmutatták, hogy nem lesz egyszerű dolga a trénernek.

Hogyan folytatódott a karrierje? Nagy siker, hogy Bundesliga-kispadot kapott, amiben nyilván komoly játékoskarrierje és német származása is segítségére volt. Sousa mellett ő az, aki topbajnokságban is vezetőedzőként bizonyíthat a magyarországi munka után, a következő hónapok döntik majd el, tartósan meg tud-e maradni abban a körben, amelyből a Bundesliga-csapatok kinevezik az edzőiket.