15 évesen került Magyarországra, két éve pedig a Honvéd második csapatának állandó tagja lett, de nem bánta meg, sőt, hiszen a romániai körülményekhez és módszerekhez képest modernebb, kemény, de kifizetődő képzésben részesült a Budapest Honvédnál – mondta a 20 éves román kapus, Relu Stoian, aki nyáron került vissza hazájába, a Juventus Bukarest másodosztályú együttesébe.

Magyarországon nagyon szigorúak a követelmények és a körülmények a fiatalok, az utánpótlás terén. Az étkezés, az atlétikai képzés, az iskola, minden. A futballon kívül is sokat kellett tanulnunk, ami Romániában nem szokás. Rengeteget fektetnek a magyarok az utánpótlás-képzésbe, amíg nálunk van, hogy edző nélkül, betonon vagy salakon kell készülni, ott viszont minden megfelelő volt – nyilatkozta a ProSportnak a fiatal, U-válogatott hálóőr, aki remek formában véd egyelőre, hiszen 9 meccsen csak 3 gólt kapott a másodosztályban.

A lap próbált negatívumokat keresni a portás magyarországi karrierje kapcsán, de nem igazán talált fogódzót. Stoian egy felvetésre az NB I-et és a román élvonalt is összehasonlította és elárulta, mikben van leginkább elmaradva a román foci a magyartól.

A két bajnokság színvonala nem igazán összehasonlítható, mert bár mindkét helyen vannak minőségi játékosok, a fiatalok szintjén jóval előttünk állnak. Hosszú távú programjaik vannak, minden csapatnak több edzőpályája, mi meg örülünk, ha van egy, meg mondjuk egy edzőterem. Így soha nem érjük utol őket. Ráadásul soha nem volt gond a fizetésekkel sem, a játékosok, a klubalkalmazottak, mindenki időben megkapta a pénzét. Tudom, hogy a Győri ETO-nál voltak gondok a tulajdonossal, de nem ez a jellemző – tette hozzá.

Egy összeállítás a kapusról: