Itthon szinte naponta dönt csúcsot az új koronavírus-fertőzöttek száma, legutóbb 341-el nőtt a betegek száma 24 óra alatt. A járvány nem kerüli el a labdarúgást, illetve annak szereplőit sem. Az NB I-es és az NB II-es csapatok között is egyre több a pozitív tesztet produkálók aránya.  Az élvonalban a Paks és a Budafok jelentette be pár napja, hogy fertőzött játékosokat találtak a csapatban, ezért mindkét együttes edzőmérkőzése elmaradt. Mint ismert, a Puskás Akadémia már a bajnokságot sem tudta elkezdeni a koronavírus miatt, azóta viszont a felcsútiak nagyrészt fiatalokkal kiállva, lejátszottak két meccset, sőt, meg is nyerték azokat.

Az MLSZ elnöksége augusztus végi ülésén több olyan szabályt is alkotott, amely védi a futball szereplőit és a versenysemlegesség elvét. Az egyik legfontosabb intézkedés, hogy a szövetség koronavírusos fertőzés miatt az OTP Bank Ligában csapatonként egy-egy alkalommal engedélyez halasztást, és az új időponton már nincs lehetőség változtatni.

Ha a felnőtt csapat keretéből nem áll rendelkezésre elegendő játékos, akkor utánpótláskorú labdarúgókkal kell kiállni. Amennyiben egy csapat így sem tudna pályára lépni, úgy nálunk is az UEFA által alkalmazott szabály lépne életbe, vagyis játék nélkül az ellenfél kapná a három pontot 3-0-s gólkülönbséggel.

Az NB I mellett az NB II-t is sújtja a járvány. A debreceniek a Vasas elleni bajnoki mérkőzésük után jelentették be, hogy a csapat környezetében ketten is megfertőződtek, így napokig edzést sem tartott a szakmai stáb. Debrecenben az utánpótlást is elérte a koronavírus, az U17-es és az U16-os csapat is karanténba került, ezért az akadémia vezetése rendkívül szigorú intézkedéseket vezetett be. A fiatalok számára tilos például szórakozóhelyek, kül- és beltéri rendezvények látogatása, de nem ajánlott a bevásárlóközpontok, éttermek látogatása és a tömegközlekedési eszközök használata sem.

Ugyancsak rossz a helyzet járványügyi szempontból Csákváron, ahol hat játékos, egy edző és egy klubvezető fertőződött meg és jelenleg a teljes csapat karanténban van. A csákváriak az újabb tesztek eredményétől teszik függővé, hogy kérik-e a hétvégi bajnoki meccsük elhalasztását az MLSZ-től.

Az elmúlt héten több edzőmérkőzés is elmaradt, például a Honvéd PMFC elleni találkozója, mivel a pécsiek az előzetes egyeztetések ellenére nem végeztettek koronavírustesztet – számolt be a honvedfc.hu. Elmaradt a Kazincbarcika összecsapása is egy NB I-es csapat ellen. Ugyancsak nem lépett pályára a Szeged, ahol a klub egyik alkalmazottjánál merült fel a koronavírus-gyanú. Szegeden a Szent Gellért Fórumban a vírushelyzet miatt elmaradt a Futball Éjszakája rendezvény is.

Úgy tudjuk, az NB II-ben egyelőre nincs korlátozva a járvány miatt elhalasztani kívánt mérkőzések száma, és  még egyik klub sem fordult a szövetséghez halasztási kérelemmel.

Koronavírus: Bezártak egy magyar stadiont, Szoboszlai egyik csapattársa is fertőzött – minden hír a járványról itt!