Szentes Lázár a Várda Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatójaként dolgozik tovább – jelentette be hivatalos honlapján az NB I-ben szereplő Kisvárda.

A labdarúgóként kétszeres bajnok és hatszoros válogatott, az 1982-es spanyolországi világbajnokságon résztvevő, ott a Salvador elleni tíz magyar gól egyikének szerzője, az edzőként több élvonalbeli klubnál is megfordult és két NB I-es bronzérmet nyert, 63 éves Szentes Lázár legutóbb a Győri ETO NB II-es együttesét irányította.

– Adott a klub filozófiája és képzési rendszere, ezt első körben nekem át kell tekinteni, megnézni hozzá a személyi állományt, legyen az játékos vagy edzői, és ebből egy olyan mixet akarunk összehozni, amelynek minden összetevőjében a legjobbat tudjuk adni – nyilatkozta a klubhonlapnak kinevezése után Szentes Lázár, aki a terveiről is szót ejtett. – Nagyon fontos szerepet szánok a tartalékcsapatnak. A jelenlegi örökölt állapot az, hogy a megyei első osztályban szerepel a második számú együttesünk, de mindenképpen szeretnénk úgy fejleszteni az abban szereplőket, hogy a lehető legrövidebb időn belül ott is minőségi lépést tegyünk.

Nemcsak Magyarországon, hanem világszinten is a legproblémásabb időszaka a fiatal játékosoknak, amikor a felnőttek közé be kell lépni. A működő kisvárdai rendszerben már látom, hogy a fiatalabb tehetséges játékosok megkapják az edzéslehetőséget a felnőttek között, nyilván a játéklehetőséget a tizenkét csapatos NB I-ben nagyon nehéz megszerezni.

Az egyik célunk az, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsuk, ezért az egyéni és a posztspecifikus képzések irányába fogunk elmenni. Ennek a kidolgozása és az irányítása is az én feladatom. A kulcsszó a képzés, tehát nem arról van szó, hogy máról holnapra megváltozik az első csapat keretösszetétele, de mindenkinek az a célja a klubon belül, hogy a saját nevelésű és külföldi játékosok aránya idővel megforduljon.

Révész Attila: “Nem különül el a felnőtt csapat és az akadémia”

– Korábban is említettem már, hogy a fokozatosság elvét tartom a legfontosabbnak, és úgy érezzük, a felnőtt csapatunk helyzete stabilizálódni látszik, és az utánpótlásunkat is megpróbáljuk ilyen magasságokba felemelni – mondta a bejelentés után Révész Attila, a Kisvárda sportigazgatója. – Az utóbbi időben már látszott a szervezettség, amit minőséggel is szeretnénk megerősíteni, és olyan szakemberre szeretnénk bízni az irányítást, aki kellő rutinnal rendelkezik és bizonyított a profi világban, valamint külföldi tapasztalata is van. Nem volt titok, hogy magyarországi szakemberekkel szeretnénk megerősíteni a stábot, miközben később nem vetjük el a külföldi szakemberek foglalkoztatását sem. Szentes Lázárra esett a választásunk, őt nem volt könnyű az ország másik végéből idecsalogatni, de érezte ő is, hogy jó helyre és jó emberek közé kerül, látja a fejlődési lehetőséget.

A klubon belül nálunk nem különül el a felnőtt csapat és az akadémia, ezért a közös munka szinte mindennapos lesz, miközben még nagyobb átjárást szeretnénk biztosítani az utánpótlásból a felnőttek felé.”