Az élvonalban abszolút újonc Kisvárda fordult az MLSZ-hez a témában, mivel az OTP Bank Ligában az úgynevezett 6+5-ös szabály van érvényben, azaz egy csapatban hat EU-s és legfeljebb öt unión kívüli játékos lehet a pályán egy időben.

Emlékezetes, hogy ehhez hasonló kérdés merült fel 2018 tavaszán az Újpest egyes afrikai labdarúgóival kapcsolatban.

“Vannak olyan nem EU-tagországok, amelyeknek a munkavállalói a különböző nemzetközi egyezmények alapján diszkriminációmentesen, az uniós tagállamok polgáraival azonos elbírálásban részesülnek. Emellett az ukrán állampolgárok 2017. június 11. óta vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió országaiba tekintettel Ukrajna folyamatban lévő felvételi eljárására az Európai Unióba” – mondta az MTI-nek Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője, aki hozzátette, ezek alapján a Kisvárda ukrán állampolgárságú labdarúgóit az uniós játékosokkal azonos joggal rendelkezőnek tekintik, és velük azonos elbírálásban részesítik.

Sipos Jenő hangsúlyozta, ennek ellenére az MLSZ továbbra is elkötelezett a magyar labdarúgók szerepeltetése mellett.

A kérdésre adott állásfoglalás során az alábbiakra kell tekintettel lenni az MLSZ hivatalos válasza szerint:

“Az NB I versenysorozatában az ún. 6+5-ös szabály van érvényben, azaz egy csapatban 6 európai-uniós és legfeljebb 5 unión kívüli játékos lehet a pályán egy időben.

Vannak olyan nem EU-tagországok, amelyeknek a munkavállalói a különböző nemzetközi egyezmények alapján (pl.: Deep and Comprehensive Free Trade Area, DCFTA, a Cotonou-i megállapodás) diszkriminációmentesen, az uniós tagállamok polgáraival azonos elbírálásban részesülnek.

Ukrajna egyrészt aláírója az előző pontban említett megállapodásnak, másrészt az ukrán állampolgárok 2017. június 11. óta vízum nélkül utazhatnak be az Európai Unió országaiba – tekintettel Ukrajna folyamatban lévő felvételi eljárására az Európai-unióba.

Ezek alapján a Kisvárda ukrán állampolgárságú labdarúgóit az uniós játékosokkal azonos joggal rendelkezőnek tekinti, és velük azonos elbírálásban részesíti.

A Versenykiírás vonatkozó része így fogalmaz:

B) Európai Unió-beli és azzal azonos elbírálású labdarúgók: a bajnoki mérkőzéseken a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult azokat a labdarúgóit szerepeltetni, akik az Európai Unió valamely tagállamának állampolgárai, továbbá azon országok állampolgárait, amely országokkal az Európai Unió olyan egyezményes megállapodást kötött, amely jogszerű munkavállalás esetén a munkavállaló részére az Unió polgáraival azonos, diszkrimináció mentes elbírálást biztosít a munkakörülmények tekintetében az Európai Unió egész területén.

C) Egyéb országok labdarúgói: Azon országok labdarúgóiból, akik állampolgárságuk alapján kívül esnek a B) pontban meghatározott országok körén („egyéb országok”), a sportszervezet, mérkőzésenként, legfeljebb 5 labdarúgó szerepeltethet egy időben, csapatában.”