Pankár Tibor, a Magyar Futball Akadémia sportpszichológusa a honvedfc.hu-nak nyilatkozott arról, hogy tudjuk könnyebben elviselni a mostani helyzetet.

Stresszkeltő események

– A mostani történések jelentős stresszkeltő események, nagy és váratlan változások, bizonytalanság állt be. Első reakcióként ilyenkor az emberi szervezet minden erőforrást mozgósít, hogy megküzdjön a stresszt kiváltó helyzettel.

Minél tovább marad fenn a stresszkeltő állapot, minél tovább éljük meg stresszként az adott helyzetet, annál jobban kifárad a szervezet a folyamatos készenlétben, ellenállásban, ami hatással lehet egy idő után az egészségre is. Ezért fontos, hogy képessé váljunk minél jobban kezelni a stresszt. Ebből a szempontból felfoghatjuk tanulási, fejlődési lehetőségként is helyzetet.

– A cél, hogy minél kevesebb negatív stresszhatás érjen minket. Ehhez fontos egyrészt a minket érő hatások, a környezeti történések értelmezésének módja, másrészt, hogy főleg olyan dolgok felé érdemes irányítani a saját energiánkat, amikre befolyással rendelkezünk, amikre képesek vagyunk hatni.

Figyeljünk a társas kapcsolatokra

– Fontos, hogy egy élhető, egyensúlyt teremtő napirendet alakítsunk ki. Legyenek benne a kötelezettségek megfelelő terheléssel, de ugyanúgy legyen benne az is, amitől jobban érezzük magunkat. Figyelni kell a társas kapcsolatokra is, annak ellenére, hogy nem mozdulunk ki otthonról. Meg kell találni a módját, hogy tudjunk kapcsolódni egymáshoz, akár telefonon, videochaten, lehetőségek tárháza van előttünk napjainkban.

Ne olvassunk el mindent!

– Az nagyon fontos, hogy érezzük még a mostani helyzetben is, hogy mi az, amit mi tudunk kontrollálni és a figyelmünket inkább arra fordítsuk, az energiáinkat abba fektessük. Érdemes beszabályozni, hogy mennyit és milyen forrásból olvasunk híreket, mert azok most jelentős stresszforrások lehetnek.

Az alapvető információkkal fontos tisztába lennünk, de nem kell naponta többször azt nézegetni, hogy hány fertőzöttet találtak, vagy mi történt ma Olaszországban vagy a világ többi részén.

A Pankár Tibor sportpszichológussal készült teljes interjú itt olvasható.