Mint arról még a hét elején beszámoltunk, George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa  arról is beszélt az M4 Sport “Góóól” c. műsorában, hogy mi volt a reakciója, amikor az OTP Bank Liga 24. fordulójában megrendezett, Puskás Ferencnek is emléket állító, Ferencváros elleni rangadót követően 500 ezer forintos büntetést kapott a kispesti klub. A klubvezető a büntetést „buta, szurkolóellenes és kontraproduktív” intézkedének minősítette.

 

Válaszul az MLSZ elnöke, Csányi Sándor az M4 Sportnak adott interjúban a következőképpen fogalmazott:

Nem nagy mozgástere van az MLSZ-nek. Ha még egybe is esnének – de nem esnek egybe – az ízlésünkkel a szurkolói megnyilvánulások, amik mások sértegetését célozzák meg, akkor sem tudnánk elfogadni, hiszen tagjai vagyunk az UEFA-nak és a FIFA-nak is, utóbbi alapszabálya – pont most tanulmányozom – ítéli el nem csak a rasszizmust, vagy a homoszexualitást célzó, de az egyéneket is sértő megjegyzéseket. Aki ezt nem tartja be, azt a szövetséget ki kell zárni a FIFA-ból és nyilván az UEFA-ból is. El kell döntenie minden klubvezetőnek, hogy szeretne-e szerepelni a nemzetközi kupákban, ha igen, akkor be kell tartani a szabályokat. De egyébként sem tartom elfogadhatónak, hogy olyan hangnem legyen a bírók és más csapatok szurkolói, játékosai felé, ami néha előfordul. Egyébként összességében elégedett vagyok azzal, ahová ezen a téren a magyar labdarúgás eljutott 2010 óta, ahhoz képest töredékére csökkent az attrocitások száma. Ezen az úton kell továbbmennünk, nincs is más választásunk. (…) Mindez a válogatottról is szól, nem véletlen, hogy zárt kapuk mögött kell majd kezdenünk a következő Eb-selejtezőket. He ez egy gyakorlat a magyar pályákon, akkor nem várható el, hogy ne ugyanez valósuljon meg a válogatott esetében is. Ez ellen küzdeni kell, nekünk is. Lehet akkor is jóízűen drukkolni, ha nem elfogadhatatlan stílusban teszik azt. Ami a diszkriminációt sugallja, azt büntetni kell – nyilatkozta.

Hemingway azonban nem ért egyet az MLSZ első emberével, a Sport TV-ben el is mondta, miért.

– Csányi elnök úr tévedésben van az UEFA és a FIFA szabályaival kapcsolatban. Ők ugyanazt tiltják, mit Csányi úr és én is, azaz a rasszizmust, a homofóbiát, az antiszemitizmust, a cigányellenes megnyilvánulásokat, a xenofóbiát, a huhogást, ezt mind. Az UEFA és a FIFA nem tiltja azonban a „hülyebírózást”. Az egy abszolút tévedés az MLSZ részéről, hogy ezt rátolják a nemzetközi szövetségekre. Nyugodtan lehetne „hülyebírózni”, én ötven éves bíróskodom, és nem szeretem, ha „hülyebíróznak”, csak mondom…az operában viselkedik valahogy az ember, a meccseken meg máshogy. Azt gondolni, hogy az összes európai stadionban a csúnya, durva beszéd mehet, de Magyarországon ezt megtiltják, mert az itteni szurkolók annyival civilizáltabbak, erre én nem vagyok vevő. Ha ezt Csányi úr is átgondolná, arra a következtetésre jutna, hogy természetesen a tiltandó dolgokat tiltani kell, de ezt a durva beszédet el kellene engedni. (…) most, amikor Mezőkövesden a Diósgyőr ellen játszottunk, a DVTK szurkolói elkezdtek kiabálni egy nagyon csúnya rigmust, amely egy kisebbséget emlegetett. A mi szurkolóunk viszont elkezdték éltetni a Honvédot, egyáltalán nem válaszoltak erre a mocsokra. A szurkolók igenis partnerek, ha elmondjuk nekik, mit ne csináljanak, csak élvezzék a meccset, mert sokan nem is csak a mérkőzés, de a hangulat miatt jönnek. Meg kell nekik engedni bizonyos dolgokat, ekkor együtt lehet velük dolgozni.

A kispesti klub első embere a “Mai helyzet” c. műsorban röviden beszélt a játékoskeret lehetséges és már biztos nyári változásairól is.

– Az egyetlen szerződtetett játékosunk, aki elmegy tőlünk, az a lejáró szerződésű Hidi Patrik. Őt pótolnunk kell. Minden más annak a függvénye, és mi erre fel is vagyunk készülve, hogy ha bizonyos játékosokat eladunk, és hogy kiket hoznánk a helyükre.