A Budapest Honvéd 31 éves kapusa, Szappanos Péter a klub honlapjának beszélt arról, mi kellett ahhoz, hogy válogatott meghívót kapjon Marco Rossi szövetségi kapitánytól. A hálóőr nyolc éve meg az NB III-as bajnokságban szerepelt második számú kapusként.

– Annyit edzettem, amennyit nem szégyelltem, tehát napi két edzésre jártam, mert a vezérelvem az volt, hogy rajtam ne múljon. Lehetne ezt negatívan is megközelíteni, hogy mi tartott eddig, vagy pozitívan is, hogy honnan jutottam el idáig – kezdte a kispestiek kapusa.

– Van egy nagyon jó idézet, hogy az önmagadba és a gondolataidba vetett hited nagysága határozza meg az eredményeid nagyságát és ez úgy van, hogy ha te is hiszel benne, akkor sokkal elérhetőbb lesz számodra a célod. Ki mertem mondani magamnak otthon a négy fal között, hogy igenis szeretnék egyszer válogatott kerettag lenni. Azt gondoltam, hogy akkor már tudtam úgy teljesíteni az NB I-ben, hogy kitűzhettem ezt a célt. Nyilván ehhez rengeteg dolog kellett, a kapusposzt az egy nagyon egyszerű poszt, tehát itt csak egy embert tudnak beállítani a kapuba és mellette már csak kettő kapusra van szükség. Azért rengeteg magyar hálóőr van, akit tehetséges, tehát ahogy a szakmában mondani szokták; kapusokból sose álltunk rosszul, ez szerencsére ma is igaz, tehát nem volt egyszerű bekerülni.

A piros-feketék kapusa ebben a szezonban 27 mérkőzésen lépett pályára, öt alkalommal kapott gól nélkül hagyta el a pályát.

– Nagyon jól érzem magam a klubomban, ez szerencsére védésekben is megmutatkozik. Most már az eredményeken is látszik, hiszen sok mérkőzést tudunk lehozni kapott gól nélkül, ami nekem egy nagyon nagy visszaigazolás még akkor is, ha olyan meccset játszunk, ahol nem kell bravúrt bemutatni. Azt gondolom, hogy ki tudtunk egyenesedni és mivel ez egy csapatjáték, így a csapat formája is meghatározza azt, mennyire tud egy ember kiemelkedni. Tehát az, hogy nekem sikerült bekerülnöm a válogatottba, az annak köszönhető, hogy négy éve folyamatosan védek az NB I-ben. Az egész karrierem során olyan döntéseket hoztam, hogy szem előtt tartottam a játékperceket.

Azt gondolom, hogy a pályafutásomban több volt a nehéz időszak, mint a könnyű, élvezhető, tehát teljesen jogosan hatódtam meg a hír hallatán. Minden pillanatot úgy élek meg, mintha ez lenne az utolsó, ki tudja mikor hívnak be még egyszer.

Szeretném minden nap a maximumot nyújtani, hogy a következő kerethirdetésnél is reális esély legyen arra, hogy én benne vagyok a szövetségi kapitány meghívott kapusai közt.

Szappanos egy összetartó, jó közösséget ismert meg a válogatottnál és örömmel konstatálta, hogy még a külföldön játszó játékosok is ismerték őt. Arról is szó esett, mit gondol Marco Rossiról a válogatott harmadik számú kapusa.

– Határozott, következetes és – ahogy az eddigi eredményei alátámasztják – eredményes. A mai modern futballnak megfelelően nagy hangsúlyt fektet a taktikára. Nagyon fontos technikai felkészülés előz meg minden egyes meccset.

Az interjú végén Szappanos elmondta, hogy szeretne benne lenni a három kapusban a következő kerethirdetéskor is, így meg tudna ragadni a válogatottban. Amikor pedig lehetőség kínálkozik előtte, szeretne élni vele.

Gallas: “Nem értem, két ZTE-játékos miért nem kapott válogatott meghívót” – a klub egyéni edzője szerint jó irányba haladnak