Állandó témát jelent, hogy a hazai klubok mennyire próbálnak fiatal játékosoknak lehetőséget biztosítani a rendkívül kiegyensúlyozott 12 csapatos mezőnyben. A hétvégén lezajlott az OTP Bank Liga teljes második körének utolsó fordulója, így megvizsgáltuk, a 22. fordulóban mennyi bizalmat szavaztak a klubok a fiataloknak.

Összeállításunkban azt vizsgáltuk meg, hány 1998-ban, vagy azután született, azaz 22 éven aluli játékost küldtek a pályára az OTP Bank Liga csapatai a fordulóban (ők azok, akik még bevethetők az U21-es válogatottakban, ennek a hazai játékosok esetében azért is lehet jelentősége, mert Gera Zoltán együttese hamarosan Európa-bajnokságon vesz részt ezzel a korosztállyal).

Aligha meglepő, hogy az MTK Budapest ebben a tekintetben ezúttal is kiemelkedett a mezőnyből, hiszen a kék-fehérek kezdőként 7(!) – Nagy Zsombort, Palincsár Martint, Mezei Szabolcsot, Schön Szabolcsot, Varju Benedeket, Kata Mihályt és Bojan Miovskit -, csereként pedig egy 22 éven aluli fiatalt küldtek pályára a Mezőkövesd elleni bajnokin (0-0). Ha ehhez hozzávesszük, hogy a padon ott ült további négy, a kritériumoknak megfelelő játékos – Lehoczky (18 éves), Varasdi (20 éves), Bíró (22) és a ghánai Clinton (18) is -, akkor elmondható, hogy

az MTK meccskeretének a felét fiatalok tették ki – ennek értékét felnagyítja az is, hogy a kék-fehérek újoncként, sok fiatalra támaszkodva állnak a dobogó közelében.

Ha nem is a Hungária körútiak szintjén, de ugyancsak támaszkodott a fiatalokra az Újpestet simán elintéző (3-0) ZTE és a Puskás Akadémiától hasonlóképp simán vereséget szenvedő Budafok is. A fővárosiak 5+1 (kezdők és cserék), a zalaiak pedig 3+1 fiatalnak adtak lehetőséget a hétvégén.

A felcsútiaknál egyébként 3, Újpesten pedig 2, legalább 1998-as születésű labdarúgó kapott lehetőséget. Három olyan klub volt, amely ezúttal nem adott lehetőséget a jövő nemzedékének: a Vidi ellen bravúrral győző, de még mindig sereghajtó DVTK, valamint a Mezőkövesd és a Paks.

Érdekesség, hogy a hétvége három legfiatalabb magyar pályára lépő játékosából mindhármat az MTK adta: a 17 éves Bibent a 18 éves Kata és a 19 éves Varju követi, közéjük még a felcsúti Corbu Marius “fér” be, aki eddig a román korosztályos együttesben szerepelt, de nem kizárt, hogy a magyar U-válogatottakban szerepel majd a továbbiakban a székely-csángó származású tehetség.


A hétvégén a legtöbb 22 éven aluli* játékost bevető NB I-es klubok:

1. MTK Budapest 7+1 játékos

2. Budafok 5+1

3. ZTE 3+1

4. Puskás Akadémia 3

5. Újpest 2

6. MOL Fehérvár 1+1

7. Bp. Honvéd, Kisvárda 0+2

9. FTC 0+1

10. DVTK, Mezőkövesd, Paks 0-0

* = 1998-ban, vagy azután született


MTK: 7+1

Nagy Zs. 22 éves

Palincsár 22

Miovski 21

Mezei 20

Schön 20

Varju 19

Kata M. 18

A kispadról beállt: Biben 17

 

Budafok: 5+1

Takács R. 22

Szabó M. 22

Zsóri 21

Zeke 20

Csonka 20

A kispadról beállt: Skribek 19

 

ZTE: 3+1

Demjén 22

Tajti 22

Szánthó 20

A kispadról beállt: Gergényi 22