Vasárnap este (20:15) zárul az OTP Bank Liga őszi idénye, méghozzá a nagy rangadóval: a címvédő és EL-főtáblás MOL Vidi FC fogadja a MOL Arénában a listavezető Ferencvárost.

A találkozón a két kimagaslóan legdrágább (és alighanem a két legjobb) magyar csapat méri majd össze erejét: a két csapat keretének összértékét a legismertebb nemzetközi átigazolási portál egyaránt több mint 16 millió euróra becsüli (minimális különbséggel vezet csak a Vidi a Fradi előtt), ezzel pedig a két nagy rivális adja az egész NB I jelenlegi összértékének(93,65 millió euró) több mint egyharmadát.

A két klub, illetve játékosainak piaci értéke az utóbbi években sokat nőtt (a Vidié 2010 óta 52, az FTC 182%-kal – ez utóbbinál csak a Mezőkövesd ugrott egyébként nagyobbat, 567(!) százalékot),

de a nemzetközi porondon, sőt, még a környező országokat is tekintve megvan még a jelentős lemaradás. Ez derül ki abból is, hogy a szomszédos országokban, illetve az ugyancsak a kimutatásba vett lengyel és cseh bajnokságban is jobbára “drágább” rangadókat vívnak a legértékesebbre taksált csapatok.

A Vidi-Fradi csata csak a legdrágább szlovén és a szlovák klubok derbijét múlja felül összértékben, miközben például a román vagy a szerb bajnokság is jócskán a miénk előtt áll, nem is beszélve persze az ukrán vagy az osztrák pontvadászatról.

A környező országok legdrágább rangadói*:

UKRAJNA

Sahtar Donyeck – Dinamo Kijev: 194,5 millió euró

AUSZTRIA

Red Bull Salzburg – Rapid Wien: 146,55 

CSEHORSZÁG

Slavia Praha – Sparta Praha: 78,1

HORVÁTORSZÁG

Dinamo Zagreb – NK Rijeka: 73,35

SZERBIA

Crvena Zvezda – Partizan Belgrád: 64,85

LENGYELORSZÁG

Legia Varsó – Lech Poznan: 55,43

ROMÁNIA

FCSB – CFR Kolozsvár: 50,33

MAGYARORSZÁG

MOL Vidi FC – Ferencváros: 32,55 

SZLOVÉNIA

NK Maribor – Olimpija Lubljana: 21,65

SZLOVÁKIA

Slovan Bratislava – Spartak Trnava: 18,48 

*A Transfermarkt adatai alapján, a keretek összértékének összege