Augusztus 22-én lett az ukrán Szerhij Rebrov lett a Ferencváros vezetőedzője, azóta veretlen a csapatával az NB I-ben – három győzelem és két döntetlen a mérlege –, és a Magyar Kupában is továbbjutottak a zöld-fehérek.

Az ukrán szakember a Demokratának nyilatkozott eddigi tapasztalatairól.

Természetesen korábban is ismertem a Ferencvárost és több magyar játékost is, így a Dinamo Kijevben futballozó Kádár Tamást vagy az Oroszországban is megforduló Dzsudzsák Balázst, de a magyar bajnokságról keveset tudtam. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján azt mondhatom, hasonló a helyzet, mint az ukrán ligával kapcsolatban:

több külföldi légiós, például dél-amerikai játékos, amikor oda szerződött, azt gondolta, hogy ott könnyű dolga lesz, de aztán rá kell jönnie, hogy ez egyáltalán nem így van. Az itteni is kemény mezőny, fizikálisan erősek a játékosok, sok minőségi futballista van, erős klubok

– fogalmazott a lapnak az FTC vezetőedzője. – Ami nagyon pozitív, hogy úgy látom, a magyar labdarúgást rendszerszinten akarják megújítani, fejlődni akarnak, és ehhez adottak az anyagi feltételek is.

Rebrov elmondta: hazánkban problémának látja, hogy nincs U21-es bajnokság, hanem az U19-es, vagyis a 19 éven aluliaké a legidősebb korosztály. Így ugyanis azok a fiatalok, 19-20 éves játékosok, akik még nincsenek készen arra, hogy bekerüljenek az első csapat keretébe, elmennek más egyesülethez vagy alacsonyabb osztályba, vagyis nem tudnak velük tovább dolgozni a klubnál – pedig ez az életkor egy játékos pályafutása szempontjából rendkívül meghatározó. Ukrajnában viszont U21-es csapat is van, így nem veszítik el ezeket a fiatalokat.

Bár Rebrov irányításával érezhetően megváltozott a Ferencváros játéka, az ukrán szerint még nem mondható el, hogy ez az “ő csapata”.

Számomra az a legfontosabb szempont, hogy azt érezzem, a játékosok a legjobbjukat akarják nyújtani a pályán. Az Újpest ellen például csak 1-0-ra nyertünk, de ha megnézzük a statisztikákat, azt látjuk, hogy összesen tizenkilencszer lőttünk kapura. Persze szeretnénk több gólt lőni, még hatékonyabbak lenni, ám a hozzáállás a derbin is rendben volt, most ez a lényeg. Természetesen nehezebb dolgom van így, hogy a nyári felkészülés során nem én dolgoztam a játékosokkal, ezért még nincs is kész a csapat, de igyekszünk folyamatosan fejlődni.

A téli szünetig hátralévő hónapokra úgy tekintek, hogy ez egyfajta tesztidőszak mindannyiunk számára, addig kiderül, továbbra is érzem-e minden játékoson a fejlődés szándékát, illetve hogy kitől mennyit látok viszont abból, amit elvárok – tette hozzá a közeljövő esetleges változásait illetően a volt válogatott futballista.

TOVÁBB: A teljes cikk itt olvasható – kattints!