A válogatott szünetben rövid időre hazájában, Ukrajnában is járt Szerhij Rebrov, a Ferencváros nemrégiben kinevezett vezetőedzője. A szakemberrel két mérkőzésen van túl az NB I-ben a zöld-fehér gárda (Mezőkövesd 1-0, MOL Vidi FC 2-2), így már pár tanulságot leszűrhetett a Dinamo Kijev és a Tottenham egykori kiválósága új csapatáról, illetve a magyar bajnokságról.

Rebrov az ua-football.com ukrán szakportálnak nyilatkozott eddigi tapasztalatairól.

Mennyire volt nehéz leülni a Ferencváros kispadjára?

Csak egy dolog zavart, mielőtt aláírtam volna: nem a megszokott átvenni egy csapatot idény közben, anélkül, hogy a felkészülést közösen végeztük volna el.

De tudtam, mi a Ferencváros és miután beszéltem a klub elnökével, láttam az eltökéltségét, hogy a csapatot annak korábbi szintjére akarja eljuttatni, mindenféle kétely eltűnt belőlem.

Milyenek az első benyomásai a Fradiról, az NB I-ről?

Bő egy hét után számomra az a legfontosabb, hogy látom a játékosokon, elkötelezettek amellett az irány mellett a munkában, amelyet előírtunk. Szerintem tetszik nekik az irányvonal, de a futballban úgyis az eredmények határozzák meg, hogy jó úton járunk-e. Hiába szimpatikus egy edző a csapatnak és viszont, ha a pályán nem valósulnak meg a dolgok. 

A magyar bajnokságban nagy csata folyik az első helyért, azzal a Vidivel, amely az Európa Liga csoportkörében is ott lesz, de több más csapat is jó szintet képvisel. Számunkra a cél az, hogy megnyerjük a bajnokságot, aztán az európai kupaporondon is jól szerepeljünk. Nem lesz könnyű, de még egyszer kiemelném a csapat edzéseken látott szenvedélyét. Nem sok idő telt még el, de sok dolgot máris megértettek abból, amit kérünk tőlük.

A meglévő kerettel megvalósulhat a Rebrov-féle játék?

Korábban az épp az interjút is készítő ukrán lap fejezte ki aggályát amiatt, hogy nem biztos, hogy az FTC kerete minőségileg alkalmas a korábbi remek csatár által kért játékstílushoz.

Nem szeretnék ebbe most belemenni. Megvannak azok a játékosok, akikkel dolgozni szeretnék és nem szeretném azt mondani, hogy nekem top-igazolások kellenek a sikeres munkához. A Ferencváros az érkezésem előtt is csak két pontot veszített a bajnokságban, azaz ezek a futballisták igenis képesek arra, hogy megoldják a feladatot. Látok bennük lehetőséget és szeretek velük máris együtt dolgozni. 

Az ugyancsak ukrán Ivan Petrjak szerepéről

Az, hogy már ismertük egymást, nyilván előny. Nem kétséges, hogy ő az egyik legjobbunk, de már a Sahtar-korszakában is veszélyes futballista volt. Ha területet kap, tökéletes képes kihasználni a képességeit, kiváló a gyorsasága és a cselezőkészsége is. Öröm egy ilyen játékossal dolgozni. Hogy bekerülhet-e innen is az ukrán válogatottba? Miért ne? Minden meccsen 90 percet játszik, gólokat szerez, de más területeken is eredményes a pályán. Pontosan nem tudom, jelenleg kik a riválisai a posztján, de az biztos, hogy a Ferencvárosban igazi profiként végzi a munkáját. Itt a klubjában is van versenyhelyzet és egyelőre győzelemre áll – már csak a szövetségi kapitányon múlik, hogy meghívót küld-e neki vagy sem. 

Fradi: Szerződéshosszabbítást jelentettek be – kibővült a megállapodás a főszponzorral