Mint ismeretes, az UEFA a Bajnokok Ligája és az Európa Liga mellett harmadik számú klubsorozat indítását tervezi 2021-től. A döntés decemberben várható, de előtte még akadnak kifogások a kisebb klubok részéről, mint például a Ferencvárosnál is felmerültek aggályok az új sorozat indítása kapcsán.

A formálódó új európai kupa és társadalmi felelősségvállalásról Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott a Reggeli Startban.

Semmiféleképpen nem támogatom. Annál is inkább nem, mert abban a megtiszteltetésben van részem, hogy tagja lehetek annak a bizottságnak, amely ezt az egészet kidolgozza, előkészíti és döntésre viszi – kezdte Orosz Pál a Reggel Startban. – Mellettünk olyan klubok vannak jelen, mint a Monaco, a Helsinki, a Rapid Wien, a Legia Varsó, a Celtic és sokan mások.

Körülbelül egy éve dolgozunk ezen a projekten. Amikor az egész munka elkezdődött közel sem arról volt szó – abból indultunk ki, hogy tekintsünk vissza a BEK-re, a KEK-re és az UEFA-kupára – amelyeknek, megvoltak a saját presztízsük, mindenki tudta, ki melyik sorozatban indul el és, ha megnyerte valaki, azt büszkén tette.

Jelen pillanatban van egy BL, ami egy prémium termék, és egy EL, ami mainstream termék. Lefordítva, ha kedden és szerdán valaki leül megnézni a BL-csoportmeccseket, normális esetben csütörtökön nagyon ritkán jut eszébe, hogy EL-csoportmeccset nézzen. Egyetlen esetben jut eszébe, ha saját országa képviseltetve van.

Orosz úgy véli, ha több országok csapatai képviseltetik magát nemzetközi szinten, az lenne az ideális megoldás.

Én voltam az, aki azon a véleményen volt, hogy az egészet úgy lehetne fellendíteni, hogy ha több ország csapatai képviselhetnék magukat az EL-ben, és a 48 fős létszámot felemeljük 64-re. Ez már nem kifejezetten az én ötletem volt, hanem a bizottságé, ami egyben a kiindulópont volt.

Innen kezdtünk el dolgozni és eljutottunk a mostani helyzetig, amikor azt mondják, hogy lesz egy 32 csapatos Bajnokok Ligája, hasonlóan egy 32-es Európa Liga és egy 32-es valami, amiről nem tudjuk, hogy micsoda. A jelenlegi munkaneve EL2, ami egy inferioritást feltételez.

Hozzátette, a tervben lévő harmadik kupasorozatról még semmit nem lehet pontosan tudni.

A legutóbbi közgyűlésen alapján azt mondhatom, még nem tudjuk mit kapnánk. Fogalmunk nincs, nem tudjuk milyen koefficiensek, milyen pénzek lennének benne, nem tudjuk, hogy lenne pozicionálva a piacon. Tulajdonképpen azt látom – és most nem Magyarországról van kifejezetten szó –, hanem az európai labdarúgás jövőjéről, hogy még inkább polarizálni akarják az egészet.

Jelenleg a 48 csapatos EL-t le akarják csökkenteni 32-re és lesz még egy 32-es valami, aminek még nincs neve. Igaz, itt többen játszhatnak csoportkört, mert összességében a 3×32-en játszanak. Nade a harmadik 32 az egy megfoghatatlan valami, egy amőba, és mondtuk, nem szeretnénk azt, hogy újra ideadjanak nekünk egy Intertotó-kupát. A másik pedig az, hogy a koefficiensek és a számítások alapján az országok rangsorolva vannak.

Az európai futballklubok szövetségénél (ECA) szubdivízóban vannak feltüntetve a csapatok. Az első 1-2. szubdivízióban 1-15-ig vannak az országok, és a 3-4-ben pedig a 16-55-ig. Ha jól számolom, akkor 39 ország vannak szemben a 15-tel. Ennek a 39 országnak semmiféleképpen nem az az érdeke, hogy így történjen az egész.

Orosz Pál kitért arra is, miért lenne jobb, ha az Európa Liga létszámát felemelnék 64 csapatosra.

Eleve van egy Európa Ligánk, amiről tudjuk, hogy micsoda. Ha ebbe tudnánk csatlakozni és ehhez lehetne még hozzáadni plusz országokat, az mégis valamit jelentene. Talán az egésznek a presztízsét fel lehetne emelni egy kicsit, jobban lehetne értékesíteni. Az semmiféleképpen nem megoldás, hogy még inkább leszűkítjük, és kapunk egy harmadik sorozatot.

Beszéljünk a pénzekről: ha a BL és az EL közötti pénzeket összehasonlítom, akkor ötszörös szorzóról beszélünk. A BL-ben egy győzelem ötször annyit ér, mint az EL-ben, egy BL-ben a csoportkörbe való jutás ötször annyit ér, mint az EL-ben, és akkor még nem beszélünk egy harmadikról, amiről nem is tudjuk, hogy micsoda.

Az új kupasorozat létrehozásáról decemberben döntenek, amiről még nem tudja Orosz mi várható.

Nem tudom megmondani, milyen döntés lesz. Nyilvánvalóan egyéb érdekek is dolgoznak a folyamaton, és topklubokat képviselő szövetségek erőteljesen jelen vannak az egészben. Minket (A Ferencvárost – a szerk.) azért hoztak létre, hogy futballozunk. Egy futballklub vagyunk, és természetes, hogy szeretnénk minél több nemzetközi meccset játszani, de vannak bizonyos keretek ami között szeretnénk megvalósítani. Annak semmi értelme nincs, hogy létrejön egy harmadik verseny, amiben a TOP 5 bajnokságból az 5-6-7. helyezett fog elindulni, mert az egészet már a presztízse alapján bepozicionálja.

Az UEFA-nak az lenne a dolga, hogy európai klubokat képviselje, függetlenül attól, ki milyen anyagi körülmények között van, kinek milyen sporteredményei vannak stb. A mostani tervet szerintem még inkább polarizálni fogják az, és növelni fogják a különbséget, ami egy top és középklub között van.

Van most már egy elitréteg, ami abszolút minden szempontból ellépett a többiektől. Vannak olyan öltözőfolyosói pletykák, hogy ez az elit azon gondolkodik, hogy egy zárt versenyt létrehozzanak. De kérdem én, kit fog érdekelni, hogy egy évben van már négy Manchester United-Real Madrid meccs? Nyilvánvalóan az egésznek az értékét devalválná.

Orosz Hernádi Zsolt felvetésére is reagált, miszerint a MOL-elnök támogatná egy önálló közép-európai labdarúgóliga indítását.

Elnézve a bajnokságot és a jelenlegi eredményeket, nem gondolom, hogy a Vidi vagy a Fradi annyira kiemelkedne a mezőnyből, hogy bárki mással kellene játszani. Gondoljunk bele, ez a két csapat azt mondaná, hogy elindul ebben a bajnokságban, akkor mi lenne itt?

Lássuk be, egy Ferencvárosnak a vendégszereplése az mindenhol egy futballünnep, mert a Fradi egy tradicionális csapat. Ha ez nincs meg, akkor ezzel szerintem kasztrálják a magyar bajnokságot.

Végül arra is kitért, hogy mikor lesz esetleges döntés.

Attól, hogy én hőbörgök biztosan nem fogják ezt az egészet elnapolni, lássuk be. Csak még egyszer mondom, hogy ez komplett 3-4. szubdivíziónak szerintem nem jó. Lehet, van aki ezt másképp gondolja. Meglátjuk, mennyire fogják ezt figyelembe venni.

Úgy érzem az elmúlt egy év tapasztalata alapján, hogy nagyjából eldöntött dolog ez a 32-32-32, amit én nagyon hiányolok az az, hogy a harmadik 32-esről semmit nem lehet tudni. Kapkodást érzek, semmit nem tudunk róla, csak azt mondják, ez legyen.

Jelen állás szerint november 5-én megyek a következő ilyen megbeszélésre az UEFÁ-hoz, akkor valószínűleg többet fogunk tudni az egészről. Még egyszer elmondom, én szerintem a 32-64 lenne a megoldás, de ez az én véleményem – tette hozzá.