Tegnap megtartotta szokásos újévi köszöntőjét Kubatov Gábor, az Ferencváros elnöke. Beszédében kitért rá, milyen fontos, hogy a labdarúgás “rendben legyen”, hiszen méréseik szerint Magyarországon az emberek 60%-a csak a labdarúgást szereti, a 40%-on osztozik az összes többi sportág.

“De mi a magyar bajnokságot elvesztettük két ponttal. Rá tudunk mutatni néhányra, hogy melyik volt az a két pont, amit elvesztettünk. (…) Vajon a Puskás ellen vesztettük el, amikor Kenneth Otigba megállt a csatár mögött, nem csinált semmit, az összeesett előtte, a bíró meg befújt egy tizenegyest? Vagy Debrecenben dőlt el, amikor Böde Danit két lábbal letalpalta Tőzsér, és nem kaptunk tizenegyest? Vagy a Videoton ellen, ahol Gorriaránt – ahelyett, hogy tizenegyest kaptunk volna – kiállították az utolsó percben?” – utalt a játékvezetőkkel szembeni sérelmeire, majd folytatta:

“Öt évig azt az elvet követtem, ami szerintem normális is, hogy a bírók egyszer ide tévednek, egyszer oda, és a dolgok kiegyenlítik egymást. Viszont ha megnézzük az elmúlt évek nagy meccseit (a Videotonnal például mindig nagy meccseket játszunk), valahogy a részünkre sosem tévednek. Nézzék meg a legutóbbi három meccset!

Ennek a dolognak valahogy folytatása kell, hogy legyen. A tavalyi évben is mindenki értetlenkedett, hogy miért piszkáljuk a bírókat, miért kelünk ki Kassai Viktor ellen. Szeretném megjegyezni, hogy vele kapcsolatban fenn van egy vicc az interneten, hogy a magyarok mennyire segítették az európai fejlődést: a Bíró-féle golyóstollal, a Jedlik-féle dinamóval vagy villanymotorral és a Kassai-féle videóbíróval.

Magyarország legjobb játékvezetője olyat hibázik, ami elképzelhetetlen! És nincs mea culpa a bírók részéről, tönkreteszik ezt a gyönyörű játékot, és stadionnyi emberek mondják, hogy ez méltatlan a magyar labdarúgáshoz. Ennek következménye kell, hogy legyen. Ez nagyon kellemetlen munka, mert közben személyes, jó viszonyt ápolunk az MLSZ vezetőivel. De tűrhetetlen, amit csinálnak a bírók, és ez ellen fel kell lépnünk.”

A vezető Thomas Doll nyári menesztéséről elmondta: hiába a személyes jó viszonyuk, el kellett bocsátani a német edzőt, mert úgy érezték, a nemzetközi sikerek felé Dollon keresztül már nem vezet több lehetőség. Az utánpótlásban pedig hiába vártak három évig és bíztak Theo Schneiderben, amikor az előző szezon végén csak osztályozón maradt benn az U17-es csapatuk, úgy döntöttek, nem dolgoznak tovább a német szakemberrel.

“Nagy átrendezés előtt áll az első keretünk, és lesznek benne egészen fájdalmas döntések is – tért rá az átigazolásokra Kubatov. – Figyeltünk rá az elmúlt években, hogy a kezdőcsapatunkban 5-6 magyar játékos legyen, de ezt nagyon nehéz elérni. Először is, ki az a minőségi játékos, akit szeretnénk elhozni, a másik meg a játékosok hozzáállása.”

Kifejtette, hogy egy ukrán utánpótlás-játékost fele annyi pénzért és alacsonyabb fizetésért tudnak szerződtetni, mint egy magyart. Ennek ellenére nyitva áll a kapu, szeretnének magyar játékosokat hozni, de mint mondta, az nem elég, ha a vezetők akarják, a játékosnak is akarni kell.

“Nekünk idén kell a harmadik csillag! Nem csak nagyjából gondoljuk, vagy jó lenne, ha meglenne, hanem kell! Már tavaly is kellett volna, de idén tényleg mindent beleteszünk, többet dolgozunk, mint az elmúlt években.”

Kubatov hozzátette: öt pont előnyük van, de ez szerinte kevés és gyorsan elfogyhat. “Lehetne tizenegy is. Megint tudnék egy negyedórát beszélni a bírókról…”

A vezető teljes újévi beszéde itt megtekinthető: