A Ferencvárosi Torna Club elnöke, Kubatov Gábor a pestisracok.hu-nak adott hosszabb interjút, amiben beszélt a jelenlegi vezetőedző, Szergej Rebrov eddigi külföldi ajánlatairól, Davide Lanzafame távozásának valódi okairól, valamint szóba került az is, mi lesz az Európa Liga-csoportkör eléréséből befolyt 1.2 milliárd forint sorsa.

– Fontos sikert értünk el, de itt volt már az ideje. Ha végignézzük az utóbbi évek teljesítményét, már ami az európai színtéren történt, azt láthatjuk, hogy sokszor kimondottan a véletleneknek köszönhetően maradtunk alul párharcokban, a Maccabi Tel Aviv ellen például itthon utolsó perces egyenlítő gólt kaptunk, sok mérkőzésen  kihagyhatatlan helyzeteket puskáztunk el.  A litvánok ellen is tartottam attól, nehogy a véletlenek közbeszóljanak, mert az nem volt kérdés, hogy mi jobb csapat vagyunk, jobban felkészültünk belőlük, jobb a hátterünk.  A pályán azonban a szerencse is sokat számít. De Hál’ Istennek megugrottuk a lécet – mondta Kubatov az EL-csoportkörbe jutásról, majd kitért arra, bevált-e Szergej Rebrov vezetőedző kinevezése. –Szergejnél teljesen fel van építve a szisztéma, mondhatnám stratégia, egy támadásnál például mindenki tudja, hogy milyen útvonalon kell visszafutni, és attól nem lehet eltérni. Szergej aprólékosan kielemzi és pontosan megmutatja, hogy kinek mi a feladata. Szerintem ezzel sok terhet levesz a játékosok válláról, akiknek végre kell hajtani a feladatokat, a többi pedig az edző felelőssége. Ez a játék persze sokat elvesz a spontaneitásból, hiszen tulajdonképpen le van szabályozva, hogy mikor lehet cselezni, hány cselt csinálhatsz, honnan lőheted el a labdát.

Hallottam mostanában a Fradiról, hogy “katonacsapat” lett, én inkább azt gondolom, mi egy szisztematikusan játszó csapat lettünk, aki remélhetőleg a nemzetközi kupákban is meg tudja állni a helyét.

Ez a szervezettség jelenthet a többi csapattal szemben előnyt számunkra. Mindazonáltal mi már elértük a célunkat a csoportkörbe jutással, most az elsődleges célunk a tapasztalatszerzés lesz.

Az elnök hozzátette, az ukrán trénernek volt már egyébként több megkeresése, Törökországból és Ukrajnából is, de ezekre mind nemet mondott, mert szereti ezt a közeget, szereti a várost, a csapatot, az edzőközpontot, a körülményeket, igazából mindent, de ha jönne egy magasan jegyzett kérő, akkor ő is meggondolná, hogy milyen jövőt válasszon. A nemzetközi menetelés során pénzügyileg is jól járt a Fradi, hiszen eddig mintegy 1.2 milliárd forintot keresett az egyesület.

– Ez a labdarúgásé lesz és bár jó kimondani az összeget, azt azonban tudni kell, hogy ez költségvetésünknek csupán a 20 százaléka.

Ne feledjük, hogy vennünk kell majd játékosokat, ki kell fizetni a prémiumokat a csapatnak, az edzőnek, és mindenkinek, aki ebben a győzelemben részt vett;

gondolok itt mindazokra, akik munkájukkal hozzátettek a sikerhez. Ez mindenkit motivál majd a jövőben is. Ami azonban a pénznél sokkal többet jelent, hogy a Ferencváros hírnevének és a csapat tartásának is jót tesz a siker. A játékosok értéke hihetetlen mértékben megnőtt, egy 200 ezer eurós játékos akár 1 millió eurót is érhet. Ennyit jelent, hogy kikerültünk a nemzetközi térbe és játékosokat is jóval könnyebb igazolni. Franck Boli és Tokmac is azért jött hozzánk, mert szerette volna megméretni magát Európában, és nálunk  elérhető volt számukra a nemzetközi szereplés. Olyan mentális és morális erőt ad ez az egész egyesületnek, amire jó példa az utánpótlás csapataink utóbbi időszakban elért eredménye. Egyszerűen megállíthatatlanok, mindenkit megvertek az utóbbi  hetekben.

Kubatov kitért az esetleges erősítésekre is, amivel kapcsolatban elmondta, előkészítettek néhány igazolást, akik ingyen vagy olcsón igazolható, jó játékosok voltak, Rebrov viszont azt mondta, ha idehoznak egy új külföldi játékost, akkor valamelyik légióst ki kell hagynia a keretből, mivel tíz külföldi lehet a csapatban.

– Hogy nézünk annak az egy embernek a szemébe, akiben bíztunk és velünk dolgozott, most meg azt mondjuk a szezon közben, hogy mégis találtunk egy nálad tehetségesebbet? Rebrov csapatot is épít, törődik a játékosaival.

Ezért az a döntés született, hogy majd télen megnézzük, ki kerüljön ki a csapatból és  visszatérünk az igazolásokra

– jelentette ki az elnök, kiemelve, hogy van elég labdarúgójuk és elég nagy keretünk ahhoz, hogy meg tudják oldani a kettős terhelést. – Mivel fradista vagyok, ezért csak azt tudom mondani, hogy mindent meg kell nyerni. A legfontosabb cél a bajnoki cím, hiszen valóban sokkal könnyebb innen bejutni az Európa Liga csoportkörébe is. Az idei célunk ez volt, ezt már elértük. A jelenlegi költségvetésünk, csapatunk és erőnk éppen csak, hogy megüti az Európa Liga szintet. A mi játékosaink összértéke 20 millió euró, a Ludogorecé 46 millió euró, a CSZKA Moszkva értéke 135 millió euró, az Espanyolé pedig 147 millió euró. Így állnak most a viszonyok. Idén semmi extra teher nincs a játékosokon, rúgjunk néhány szép gólt, nyerjünk meg egy-egy meccset, mutassunk be szép akciókat és felszabadult, örömteli játékot. Szerezzünk elég tapasztalatot a jövőre.

Kubatov a Lanzafame távozását firtató kérdésre azt válaszolta, Rebrov egészen más szisztémát épített fel, ahol a csatároknak rengeteget  kell futni egy mérkőzés alatt, van olyan középcsatár, aki 12 km-t futott legutóbb. Kiemelte, az olasz támadónak nem a klubbal volt gondja, hanem ez a szisztéma nem jött be neki, ő nem ez a típusú játékos, ráadásul igazi olaszként nehezen viselte, ha nem játszhatott, pedig néha a taktika így kívánta. Ekkor érkezett meg a Budapest Honvéd megkeresése, leültek, megbeszélték vele a szituációt és mindenféle harag nélkül meghozták közösen a döntést.

Az elnök beszélt a szurkolókról is, akik elmondása szerint olyan utat jártak be, ami előtt le a kalappal, többet fejlődtek, mint a klub.

– A Dinamo elleni itthoni meccs végén, amikor már 0-4 volt, páran elindultak haza. Szinte mindenhonnan ment a “Hova mentek” rigmus, amit jó volt látni és hallani, hiszen együtt küzdünk, kitartunk egymás mellett. Nagyon büszke vagyok rájuk, a Dinamo Zágráb vezetői is elmondták, hogy látják, nem csürhével, vagy utcai harcosokkal állnak szemben, a szurkolóinknak vannak vezetőik, akikre hallgatnak, lehet velük bánni. Sokszor nehéz a helyzet, de ezt a szövetséget egy életre kötöttük, a hűség örökre szól – mondta a kilencedik kerületiek elnöke, hozzátéve, a jövőre nézve fontos vállalása, hogy kivezesse az obszcenitást a stadionból.