A sajtótájékoztató legelején cáfolták a romániai sajtóban megjelenteket, miszerint a Ferencváros ajánlatot tett a Kisvárda támadójáért, Gheorghe Grozavért. Hozzátették, a csapat sportmenedzsere, Hajnal Tamás jelenleg Dél-Amerikában van, ahol játékosokat figyel, és a napokban tér haza.

“A bolgárok nem legyőzhetetlenek”

Nemcsak a klubnak, hanem a futballcsapatnak is az elnöke vagyok. Egy fantasztikus év van mögöttünk, amit mi úgy hívunk, hogy “aranyév”. Hihetetlenül jó évünk van, nem is tudom, hogy a rendszerváltás után volt-e ilyen sikeres éve a Fradinak. Szűken véve egy győzelemre vagyunk az Európa Ligában a továbbjutástól.

Az elmúlt 30 évben magyar csapat nem jutott tovább a csoportból. A bolgárok nem legyőzhetetlenek, az három egymás elleni meccsből kétszer legyőztük őket.

Nehéz döntést hoztunk azzal, hogy tavaly Thomas Dollt elküldtük, és Szergej Rebrov jött. Ez a klub életében egy grádics volt, érdemes volt vele leszerződni. Pokoli nehéz személyiség, ahogy mi is azok vagyunk – Pali nem, én igen – de közben fantasztikus tudás és látásmód, szorgalom van mögötte, amit az edzőktől ritkán látni. Végtelen elégedettséggel ülök itt annak ellenére, hogy kiestünk a Magyar Kupából – kezdte Kubatov Gábor a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón.

“Ha Boliért jönne 3 milliós ajánlat, akkor nem kérnénk belőle”

– Minden évben frissítjük a keretünket. Rég játszottunk ilyen szép futballt. Nem akarok pozíciókat mondani, mert ez egy üzlet és rögtön elkezdődik a cirkuszolás körülöttünk. Nyilván ezeket játékosokat a menedzserek dobják be, és hírbe hozzák velünk. Gera mondta még azt, hogy Angliában egy évig nem mondanak véleményt játékosról, mert annyi idő kell, hogy beilleszkedjen. Én fél évet mondok, hiszen fél évig néztük Isaelt és Franck Bolit is.

Ha Boliért jönne 3 milliós ajánlat, akkor köszönjük szépen, nem kérünk belőle.

Nyárra nem csak a csoportkörbe való jutást tűznénk ki, hanem szeretnénk egy kört tovább menni – jelentette ki Kubatov.

Újságírói kérdésre a szerda esti békéscsabai kudarcról is szót ejtettek.

– Ilyenek Magyarországon és külföldön is előfordulnak, hogy a nagyobb csapatok kiesnek a kisebbek ellen. A békéscsabaiak hősiesen védekeztek. Leandro elkövetett egy hibát, nincs ezzel különösebb probléma. Másra kell koncentrálnunk. Nagyon sok sikert kívánok azoknak, akik továbbjutottak. Nekünk más feladatunk van, és azokat kell majd előtérbe helyeznünk – hangsúlyozta Orosz Pál.

Kubatov Gábor a lehetséges fiatalok beépítéséről is említést tett.

A Fradiba egy fiatalnak borzasztó nehéz bekerülni. Pokoli nyomás van rajtuk. Az utánpótlás-nevelésben nem csak a szaktudás, hanem társadalmi problémák is meghúzódnak. Beke Péter itt játszott, most a Hamburgban, profi szerződést ajánlottunk neki, de elment. Az egyik balszélsőnk is ugyanígy tett. A magyar focinak nemcsak képzési, hanem társadalom problémái vannak.

A célunk elsődlegesen, hogy magyar csapatunk legyen, hogy a magyar játékosokat megkörnyékezzük, elhozzuk őket, de közben magyar játékosokat kell nevelni is, ami borzasztóan nehéz.

Teljesítményt kell felmutatnunk, és olyan meccseket kell játszani, mint a CSZKA vagy a Ludogorec elleni. Ha nincs magyar játékos, akkor a külföldiekhez kell nyúlnunk.

Orosz Pál a játékoskeret értékéről

– A játékoskeretünk összértéke 20 millió euró körül van. Természetesen a játékosokért lesznek majd érdeklődések, bármennyire is szeretjük ezt vagy sem.

A futball egy üzlet és a klubot üzemeltetni kell. Ha van egy olyan játékos, akiért a klub olyan ajánlatot kap, ami mindenkinek megfelelő és bevételt tudunk generálni, azon el kell gondolkodnunk.

Példa rá Nagy Ádám esete is, amikor azt mondtuk, el kell engednünk, mert az álma az volt, hogy egyszer egy nagy bajnokságban szeretne játszani. Jelenleg a magyar bajnokság nem egy topbajnokság. Ha valaki a Serie A-ból kap egy ajánlatot, akkor nincs morális okunk arra, hogy marasztaljuk.

Az EL-ből származó bevételről, a játékosok prémiumáról és az edző díjazásáról

A Bajnokok Ligája és az Európa Liga között financiálisan nagy differencia van. A BL-ben 570 ezer eurót ér egy pont, ebből is látszik, hogy az Európa Ligához képest egy más kávéház. Pontos bevételt még nem tudok mondani, hiszen még versenyben vagyunk. Van egy prémiumrendszerünk, amiből a játékosok és a vezetőedző is kap. Amikor Rebrovval megállapodtunk, akkor alacsony összegért vállalta el a munkát, és kijelentette, részese akar lenni a sikernek. Most jól keres, európai fizetése van.

Sajnos az Espanyol ellen az utolsó percben kapott góllal 380 ezer eurót veszítettünk.

Az MLSZ-el való kapcsolatukról

A büntetések jogosságát nem vonjuk kétségbe, de a mértékét igen. Pirotechikáért kaptunk 8 milliót, ami még viccnek is durva. Érzékenyen érintett minket, de jogos volt. A szabályzatban benne van meddig lehet megbüntetni egy adott csapatot, azonban ezt jól bemérték az MLSZ-nél. Kiemelném, hogy a szövetségnél látom a törekvést arra, hogy a VAR-rendszert befogja vezetni, amely szándék nagyon jó, és sokat fog jelenteni.

Petrjak és Lanzafame-ügyéről

Ez a futball, nem balettintézet. A csapattársak bármit mondanak egymásnak, ezen nem kell megsértődni.  A Petrjak-üggyel kapcsolatban a klub álláspontja ismert.

Élénken emlékszem arra, amikor bejött Pali irodájába és sírva köszönte meg, hogy idehozta, majd most pedig a könnyeivel küszködik egy másik klubban. Gyerek még, 23 éves, nem egy kiforrott egyéniség.

Meg kell neki bocsájtani ezeket a dolgokat, fátylat kell borítani rá. Nem tudom, hogy milyen lesz a közönség reakciója, de nehéz kilencven perce lesz. Ráadásul úgy, hogy rendkívül sikertelen, csak egy gólt rúgott. Lanzafame egy komoly pasas, tipikus olasz. Ha a Petrjak-ügyben voltak érzelmek, akkor ebben is. Korrekt elválás volt mindkét fél részéről, ő és mi is jó döntést hoztunk. Korrekt lezárása volt ennek a történetnek. Játékosként nagyon sokat segített rajtunk.

LENKÓ PATRIK