A Ferencváros visszavonult labdarúgója, Gera Zoltán volt az ATV vendége. A zöld-fehérek legendás játékosa a következőket mondta a legfontosabb témák kapcsán a műsorban.

Néha még úgy vagyok vele, hogy keresem a lehetőségét annak, hogyan tudnék pályára lépni, emlékeztetnem kell magamat arra, hogy ez a vonat már elment, vége a futballpályafutásomnak és elkezdődött egy új – kezdte Gera.  – A pályán előfordult, hogy a nagy akarás miatt, hogy úgy éreztem, hogy meg tudom változtatni az igazságtalan ítéletet, amit persze nem lehet.  A pályán átváltozom, és egy harcos ember lesz belőlem. De azt el kell mondjam, hogy Angliában sokkal nyugodtabb voltam, mint Magyarországon. Az angol közeg nagyon befogadó és tisztelettudó.

Amikor Angliába kerültem, nagyon lebecsültem magam és úgy éreztem, hogy nem vagyok oda való. Méltatlannak éreztem magam magyar játékosként a Premier League-re.

Az első edzés előtti bemelegítésen a West Bromwich Albionnál a játékosok odajöttek hozzám és éreztem rajtuk a tiszteletet. Az egyik kulcsjátékos megkérdezte, hogy mi a posztom, s mikor mondtam, hogy szélső, akkor úgy reagált: “Hú, az jó, az nem az én posztom!“. Ebben a pillanatban az önértékelésem megnőtt. Ez a megbecsülés, ez a tisztelet 30-40%-kal megemelte a teljesítményemet. Az, hogy ha megdicsérik az embert az alap dolgokért, akár a pályán, akár a pályán kívül, az óriási megerősítés, nekem is az volt.

Honvágy és edzői állás

2014-ben a honvágy jött elő és tehernek éreztem magam Birminghamben, bármennyire is szerettek. Edzői állást ajánlottak, de nekem még a pályán volt dolgom.

Nagyon sok mindenről lemaradtam volna, ha nem jövök haza a Ferencvárosba. Két másik lehetőségem volt, vagy abbahagyom a futballt, vagy elmegyek Kínába a pénzért. De fontos az, hogy lelkileg magas szinten hagyjam abba a focit, a Ferencvárosban képzeltem ezt. Nem levezetni akartam, hanem maradandót alkotni. Ha nem jövök haza, lemaradok a bajnoki címről, a kupagyőzelmekről és a pályafutásom csúcsát jelentő 2016-os Eb-ről.

A 2016-os Eb-n a portugáloknak lőtt góljáról

Hogy az én gólomat választották meg ott a legszebbnek, abban szerepe volt, hogy szerencsére a magyar szurkolók nagyon elfogultak és lelkesek voltak. De azért ezt a helyén kezelem. Azon a meccsen a szövetségi kapitány pihentetni akart, de sikerült meggyőzni arról, hogy fiatal vagyok.

“Játékosként bizonyítottam, most edző vagyok”

Megszereztem az érettségit és szeretném elvégezni a Szent Pál Akadémiát. De most pályaedző vagyok a Fradinál és a válogatottnál, valamint végzem az edzői iskolát, így nagyon kevés időm van. Ez most teljesen leköt. Játékosként bizonyítottam, most edző vagyok, akként is bizonyítanom kell. A játékosok nagyon tisztelnek, ismerik a külföldiek is a pályafutásomat, jönnek a kérdéseikkel. Jó nap, mint nap foglalkozni velük, tanácsokkal ellátni őket. Ha bejön egy tanácsom a meccsen, az jóleső megerősítés. Egyelőre a háttérben vagyok, tanulok.

A cikkben nem a teljes beszélgetés kivonata olvasható, hanem az ulloi129.hu által kiemelt részletek. A teljes adás itt érhető el teljes egészében – kattints!