A Ferencváros szombat este a Vasas ellen folytatja a bajnokságot. Az eddig gyengébben szereplő zöld-fehérek vezetőedzője, Thomas Doll már több, korábban sérült játékosára is számíthat, ráadásul új igazolásai is bemutatkozhatnak az NB I-ben. Egy kivételével, Miha Blazic ugyanis nem léphet pályára.

Blazic egy Szlovéniában szerzett piros lapja miatt még nem lehet ott a Vasas ellen

– ezt a német tréner nyilatkozta a Fradimediának.

Miért nem játszhat?

Blazic augusztus 27-én, a Krsko-Domzale (4-2) szlovén bajnoki mérkőzésen szedett össze egy elég furcsa kiállítást. Előbb a 61. percben kapott sárgát, majd villámgyorsan, a 64. percben is kapott egyet, így jöhetett a piros. Az ellenfél pedig elég hatékonyan kihasználta az emberelőnyt: 2-1-es hátrányból ugyanis fordítani tudott, és végül 4-2-re nyert.

Blazicot természetesen nem menti fel a következmények alól, hogy közben csapatot váltott, mivel még nem töltötte le eltiltását. Az ezzel kapcsolatos szabályt a FIFA, a játékosok átigazolását és státuszát érintő szabályzatában írja. Egészen pontosan a játékosok regisztrálása alatti résznél a fegyelmi büntetések végrehajtásánál.

Bármilyen fegyelmi büntetést, amely az átigazoló játékoshoz köthető, muszáj annak a szövetégnek érvényesítenie, amelybe a labdarúgó igazolt. A korábbi szövetségnek kötelező írásban értesítenie az új szervezetet bármilyen eltiltásról

– áll a szabályzatban.

Hasonló esetek

Hazánkban az egyik legismertebb hasonló eset Gulácsi Péteré volt. A kapus az osztrák élvonalbeli Salzburgtól igazolt az akkor még német másodosztályú RB Leipzighez. A magyar válogatott játékos azonban utolsó salzburgi találkozóján – az Osztrák Kupa döntőjében – összeszedett egy piros lapot, és egy ezzel járó négymeccses eltiltást. Emiatt pedig a Bundesliga II első négy fordulójában nem léphetett pályára.

De ugyanez volt a helyzet az akkor 27 millió euróért igazolt Medhi Benatiával is, aki egy Olasz Kupa-meccsen kapott piros lapja miatt nem indíthatott tétmeccsel, miután a Romából a Bayern Münchenhez szerződött.