Mint ismert, a csakfoci.hu korábbi információjának megfelelően múlt héten hivatalossá vált, hogy Joan Carrillo távozását követően Márton Gábor veszi át a MOL Fehérvár FC irányítását.

Az előző években rendre a Vidit és a Ferencvárost kiáltják ki a bajnoki cím két legfőbb esélyesének, az azonban egyik csapatnál sem volt jellemző az elmúlt évtizedben, hogy ezt magyar szakemberrel a kispadon próbálják elérni.

Honlapunk ezért megvizsgálta, hogy az előző tíz esztendőben hány alkalommal fordult elő, hogy egy honfitársunk irányíthatta a két bajnokaspiránst, és azt is megnéztük, hány napig tartott a megbízatásuk.

Márton előtt legutóbb a 2015/16-os szezonban ült magyar edző a fehérváriak kispadján, akkor a távozó Bernard Casoni helyére Horváth Ferencet nevezték ki 2015 októberében – előtte Pető Tamás 6 bajnoki erejéig megbízott edzőként kapott lehetőséget -, szerződése pedig a szezon végéig szólt. Horváth a Vidinél töltött 209 nap alatt 27 tétmeccsen 16 győzelmet, 5 döntetlent és 6 vereséget számlált, ezután nem vele tervezték a következő idényt.

A 47 éves szakember előtt Mezey György 2009 nyarától két éven keresztül irányította a Vidit, amely ez idő alatt szerezte meg történelme első bajnoki címét. Mezey 700 napot töltött a kispadon ebben az időszakban, a mutatója pedig 75 tétmeccsen 44 győzelem, 17 döntetlen és 14 vereség volt.

A Ferencváros az előző évtized elején két év alatt két magyar edzőt “fogyasztott el” Prukner László és Détári Lajos személyében – kettejük között Nagy Tamás megbízott edzőként tevékenykedett -, 2012 nyara óta viszont csak külföldi trénert neveztek ki az első csapat élére.

A jelenleg a Fradi utánpótlás szakmai igazgatójaként tevékenykedő Prukner 411 napot töltött az NB I-es csapatnál, 43 tétmérkőzésen pedig 21-szer vezette győzelemre a zöld-fehéreket, továbbá 7 döntetlent és 15 vereséget is számlált. A korábbi világválogatott Détári Lajosnak ennyi idő sem jutott vezetőedzőként, megbízatása 2011. augusztus 30-tól egy éven keresztül tartott. Az ott töltött 356 nap alatt 30 tétmérkőzésen 11 győzelem, 9 döntetlen és 11 vereség volt a mutatója.

Összegezve tehát a Vidinél és a Fradinál is 2-2 honfitársunk kapott bizalmat az előző 10 évben, közülük pedig a Mezey György töltötte a legtöbb időt a kispadon 700 nappal.