Bár a magyar futball derbijeként tartják számon a Ferencváros-Újpest párharcot, a kispadokon egy jó ideje inkább már a külföldiekről szól ez a párosítás.

2011. április elseje óta ugyanis nem volt olyan, hogy két magyar edző meccseljen egymás ellen a legnagyobb tömegeket megmozgató magyar rangadón, a Ferencváros és az Újpest derbijén. Akkor Prukner László és Mészöly Géza a fél évvel korábbi, 6-0-ás lila sikert hozó találkozó “visszavágóját” játszotta a még meglévő Albert Flórián Stadionban, és az ominózus  újpesti derbin kiállított cseh Heinz góljával 1-0-ás győzelmet aratott az FTC.

Akkor valószínűleg senki nem gondolta, hogy több mint hét évvel az Üllői úti találkozó után sem lesz olyan derbi, amelyen két magyar szakember irányít, pedig éppen ez történt.

Igaz, esély sem nagyon lett volna rá: a Fradinál 2012 augusztusa és Ricardo Moniz kinevezése óta kizárólag külföldi trénerek irányítottak a IX. kerületben, de a liláknál is beköszöntött Mészöly után egy hasonló korszak még egy évvel korábban. 2011 augusztusában a szerb Zoran Spisljak lett a szakvezető, majd őt két belga (Daerden, Leliévre) követte. Bár hivatalosan Kozma István is vezette egy rövid ideig az Újpestet – köztük egy derbin is ült a kispadon -, de az ő kinevezése sokkal inkább névleges volt, hiszen Leliévrenek nem voltak meg a szükséges papírjai.

Doll vs. Vignjevic – ilyen még nem volt

Az utóbbi éveket meghatározta aztán a Monizt váltó Thomas Doll, illetve a szerb Nebojsa Vignjevic duója – a kivételt Máté Csaba jelentette, aki tavaly októberben az eltiltott Doll helyett ült a Fradi kispadján (és győzött 1-0-ra). A német közelmúltbeli távozásával egyébként a derbik történetének leghosszabb edzői “párbaja” ért véget. Doll és Vignjevic 2014 és 2018 között 12 bajnoki találkozón, illetve a 2016-os MK-döntőn és két Ligakupa-mérkőzésen meccselt egymás ellen. Kettejük 15 meccses különviadalát Doll nyerte (8 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség, bajnokikon: 6-4-2).

 

Most szombaton Vignjevic ismét ott lesz a kispadon, ellenfele pedig az első derbijén színre lépő ukrán Szerhij Rebrov lesz.

Az Újpest edzője a történelmi rekord kapujában

Vignjevic közel öt éve, 2013. október 23-án lett az Újpest vezetőedzője és azóta 17 derbin ülhetett a kispadon, ezek közül 12 volt bajnoki mérkőzés. Mérlege 3 győzelem 6 döntetlen és 8 vereség (az NB I-ben: 2-4-6). A szerb szakvezetőnek a szombati esti (19:30), Groupama Arénabeli találkozó pedig óriási mérföldkőt jelent majd: a 18. csúcsrangadója azt jelenti majd, hogy az erre vonatkozó örökranglistán utoléri majd a jelenleg egyedül vezető újpesti edzőlegendát, Várhidi Pált, aki a valaha volt legtöbb derbin irányíthatott, mindkét csapatot figyelembe véve.

A legtöbb derbin irányító edzők:

1. Várhidi Pál (Újpest): 18

2. Dalnoki Jenő (FTC), Nebojsa Vignjevic (Újpest): 17-17