A Ferencváros sportmenedzsere, Hajnal Tamás diplomát szerzett az UEFA Executive Master for International Players (Vezetői Mesterképzés Nemzetközi Játékosoknak) programján – jelezte a fradi.hu. A klubhonlap a képzés részleteiről kérdezte a szakembert.

– Amikor belevágtam ebbe a képzésbe két évvel ezelőtt, már akkor tudtam, hogy nem lesz egyszerű menet, de vágytam a kihívásra és a tudás megszerzésére. – jelentette ki Hajnal. – Miután megszereztem az edzői UEFA A-licensz papírt, szerettem volna menedzseri irányban továbbképezni magamat. Korábbi csapattársam, Sebastian Kehl – aki már 2017-ben elvégezte a tanfolyamot – is javasolta, hogy kezdjek neki. A jelentkezésemkor még aktív játékos voltam, ráadásul az egyetem többszörös túljelentkezéssel bírt, mégis sikerült felvételt nyernem.

A zöld-fehéreket korábban játékosként is segítő szakember azt is elmondta, hogy mivel foglalkoztak a tanfolyamon.

Alapvetően a vezérigazgatók, general managerek világába vezettek be minket. Fontos volt megismernünk a különböző sportszervezeteket, azok céljait, felelősségi köreit, feladatait.

Csak, hogy néhány témát említsek, rengeteget foglalkoztunk stratégiamenedzsmenttel, sportmarketinggel, stadionmenedzsmenttel. Ezenfelül nemcsak a labdarúgásba ástuk bele magunkat, hanem mikor az Egyesült Államokban jártunk, tüzetesebben megismerkedtünk az észak-amerikai profi sportligákkal. Összességében igen átfogó tudást, önbizalmat és kapcsolati tőkét szereztünk a két év alatt.

Végül elárulta, hogy miért tartja igazán jelentősnek a tanulással töltött két évet.

– Ha körbenézünk nemzetközi szinten, láthatjuk, hogy sokan nagyon komoly pozíciókat töltenek már be a képzés után: Youri Djorkaeff a FIFA Foundation vezérigazgatója, Juninho Pernambucano a Lyonnál, Éric Abidal pedig a Barcelonánál lett sportigazgató. Akik itt végeztek, azokban mind élt az elhivatottság, hogy visszaüljenek az iskolapadba, illetve megvan bennük az a képesség, hogy aktív karrierjük után vezetőként dolgozhassanak. Ez a program egyedülálló a világon, és örülök, hogy az itt megszerzett tudással, valamint kapcsolati tőkével támogatni tudom majd klubomat, a Ferencvárost.