Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál is előadást tartott a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló, “A harmadik évezred harmadik évtizedének kihívásai a sportban” témájú konferencián.

A klubvezető a “Merre tart a nemzetközi klub labdarúgás, hol van benne a Fradi helye?” című előadásában próbált válaszokat adni.

Kifejezetten a Ferencváros aspektusából igyekeztem bemutatni azt, hogy hol volt a magyar labdarúgás az 1950-es, 60-as években. Arra próbáltam válaszokat adni, hogy mi az oka a lemaradásnak azokhoz képest, akikkel akkor egy szinten voltunk? – lásd a Juventus elleni győzelem 1965-ben. Akkoriban szemben állt egymással a piacgazdaság és a szocialista berendezkedés. Nálunk a futball csupán sport volt, máshol viszont rájöttek, hogy ez üzletileg óriási lehetőség, ezért elkezdték a klubokat multinacionális cégekké alakítani. Ugyanazokkal a mechanizmusokkal dolgoztak, mint bármelyik más nagy márkánál. Akik mostanra elléptek a többiektől, akkoriban még nem rendelkeztek akkora helyzeti előnnyel velünk szemben, mint napjainkban. Ma már áthidalhatatlan a differencia több szempontból is – idézi a fradi.hu Oroszt, aki a világjárvány lehetséges hatásairól is beszélt.

A covid-szituáció valamilyen szinten átrendezi majd a dolgokat. Nem hiszem, hogy jelentősen, de azért a nagyokat jobban fogja érinteni, hiszen ők magas rezsiköltséggel dolgoznak, emellett pedig óriási fizetéseket adnak.

Nekik fontos az, hogy mindig 80-100 ezer ember előtt tudják rendezni a mérkőzéseiket, amik most zárt kapusak, ezért jelenleg nagyságrendileg nulla bevételük van. Mindez persze nem azt jelenti, hogy egyik napról a másikra elérjük majd az ő szintjüket.

Az FTC Labdarúgó Zrt. első embere az FTC célkitűzéseire is kitért.

A mi reális célunk az Európa Liga csoportköre. Természetesen minden évben szeretnénk megismételni a tavalyi BL-csoportkörös szereplést, ehhez azonban az kell, hogy évről évre megnyerjük a bajnokságot, ilyen klub viszont nincs a világon.

A mi sportszakmai és financiális hátterünkkel reális célkitűzés, hogy egy ötéves ciklusban 2-3 alkalommal is csoportkört játsszunk akár a BL-ben, akár az EL-ben vagy a Konferencia Ligában.