A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legújabb kutatásában azt vizsgálta meg, hogy ebben az idényben mely csapatok lőtték a legtöbbet és a legkevesebbet kapura a különböző európai bajnokságokban. Az intézet kimutatásában a lövések közötti perceket vette alapul: e szerint a kontinens topligáiban a Manchester City, a Juventus, az Olympique Lyon, a Barcelona és a Bayern München kísérletei között telik el a legkevesebb idő, ők próbálkoznak leginkább a saját bajnokságukban a góllövéssel.

Ami a magyar bajnokságot illeti, érdekes képet mutat a CIES kutatása. Ugyanis nem a bajnokságot vezető Ferencváros vagy a meccsein általában ugyancsak többnyire domináló címvédő, a Vidi próbálkozik a legtöbbet időarányosan az NB I-ben, hanem a DVSC, amelynek alig 6 perc és 12 másodperc telik el átlagosan egy-egy lövése között. A tabellán csak a 7. helyen álló Loki kapcsán azért érdemes kiemelni azt is, hogy így is az egyik legkevesebb gólt szerezte a mezőnyben, a 8 meccsen mindössze 9-et – így talán még meglepőbb a hajdúságiak vállalkozókedvéről szóló adat: jól látható, hogy a debreceniek egyelőre csak aktívak a kapu előtt, de nem pontosak.

A debreceniek mögött már érvényesül a “papírforma”, második a Vidi (6:14 perc a lövések között), harmadik az FTC (6:44), de érdemes megnézni, mit mutat a másik “végen” a CIES statisztikája. A Diósgyőr nem csak a “rendes” tabellán áll egyelőre rosszul (csak a 10. a borsodi gárda 1 győzelemmel), de a lövési kedv sem az erőssége a DVTK-nak, ami jól mutatja, hogy a támadójáték építésénél vannak gondok Miskolcon. A piros-fehéreknél telik el a legtöbb idő egy-egy kísérlet között (több mint 11 perc), ami gyengébb, mint az újonc Kisvárda (10:31) vagy a Mezőkövesd (9:52) átlaga. A Diósgyőrnél (7) eddig nem is lőtt kevesebb gólt csak egy csapat, az egy meccsel kevesebbet játszott Újpest (6).

A DVTK is elmarad azonban jócskán egész Európa leginkább lövés-impotens csapatától, a skót Hamilton Academical gárdájától (18:12).

Lövési kísérletek (perc / lövés) az európai bajnokságokban