A csakfoci.hu értesülései szerint komoly változtatásokat szeretne az MLSZ a jövő évi bajnokságtól kezdve az NB I kapcsán, amely több ponton is szembemenne az eddigi gyakorlattal. Úgy tudjuk, a felmerült javaslatoknak nincs meg a támogatottsága a “főszereplőknél”, vagyis a kluboknál, ezzel együtt sem biztos, hogy nem lépnek életbe a tervezett módosítások a szövetségnél.

Ezek a tervezett módosítások legfontosabb elemei, amelyre jelen állás szerint egységesen mondanak nemet az élvonalbeli klubok képviselői. Az NB I-es bizottság állásfoglalása azonban korábban sem volt feltétlenül “perdöntő”, így egyes hírek szerint a szövetség elnökségi ülésén még születhet döntés a versenyszabályzat és a támogatási ajánlások megváltoztatásáról.

Értesüléseink szerint alapvetően változnának meg a jelenleg alkalmazott ajánlások egy tervezet szerint, és ezek egyöntetűen befolyásolnál a klubok által az ajánlásokból megszerezhető bevételek nagyságát.

 

A tervezetnek számos új javaslata van, ezek közül lássunk néhány elemet.

Mint ismert, van a szövetségnek fiatalokkal kapcsolatos ajánlása, amely az idei szezonra annyiban módosult, hogy minél több támogatott korú fiatalt vet be egy klub, annál több pénzt kaphat. A következő idényre ez annyiban változna, hogy sávossá válna a rendszer, tehát egy bizonyos határ (vagyis elért összeg) felett ezért már nem járna több bevétel. Ezt értelemszerűen komolyan ellenzik azok a klubok, akik szívesen vetnek be 20 évnél fiatalabb hazai nevelésű játékosokat, hiszen bár szakmailag kockázatos ez a lépés, a bevétel szempontjából számukra ez tervezhető és kifizetődő.

Akad olyan módosítás is, amely a légiósok bevetésének szabályait módosítaná. Hozzátesszük: “a légióskorlát” betartása egy ajánlás, tehát nem kötelező ezzel élni, de prémium csak így kapható ezért. Most egy nemzetközi kupainduló öt külföldit vethet be, a mezőny többi tagja hármat. Bár korábban ez nem így volt, az idei szezonra logikusan úgy módosult mindez, hogy a nem nemzetközi kupainduló csapat egy kupainduló elleni mérkőzésen is 5 légióst küldhet a pályára, így nem sérül az esélyegyenlőség elve. Jövőre az eddig bevált rendszeren is módosítanának: úgy tudjuk, az elképzelés szerint egy nemzetközi kupainduló is csak addig vethetne be öt külföldit, amíg áll a nemzetközi porondon. Ennek hátulütője, hogy az európai sikerekre áhítozó klubok számára nehézzé válhat a tervezés. Jól látható, hogy a remélt cél érdekében mindenki szívesen alkalmaz légiósokat is, így alakítja ki a keretét, amellyel aztán az egész évadra tervezhet. Az új módosítás hatására viszont könnyen előfordulhatna, hogy mondjuk július vagy augusztus végén a nemzetközi kupaindulónak meg kellene válnia légiósai egy részétől, újonnan igazolt játékosok esetében akár néhány hét után, egy ilyen veszély pedig jelentősen rontaná az érintett klubok helyzetét az átigazolási piacon.

Értesüléseink szerint jelentősen csökkennének a helyezéshez között prémiumok is. Úgy tudjuk, a jövő évtől kezdve a bajnokcsapat 80 millióval, az ezüstérmes 50 millióval, míg a harmadik 20 millióval kevesebbet kapna, mint idén – a sikeres klubok így jóval kisebb eredményességi prémiummal kalkulálhatnának, pedig esetükben a jó szereplésnek általában “természetes” hozadéka a nagyobb célprémium.

A témával még kiemelten foglalkozunk majd, az MLSZ-t is igyekszünk majd ezzel kapcsolatosan megszólaltatni.