Az már köztudott, hogy az NB I-ben szereplő Paksi FC különleges játékospolitikát alkalmaz – 13 éve sikerrel az élvonalban -, hiszen a tolnaiak csak magyar játékosokat foglalkoztatnak, a kizárólag a saját nemzetiségű játékosok alkalmazása európai, sőt világviszonylatban is rendkívül ritka. Ez a játékospolitika idehaza kizárólag a paksiak sajátossága lett az NB I-ben, van viszont egy másik mutató is, amiben szintén nagyon különböznek a hazai vetélytársaktól:

ez a klubhűség, ráadásul olyan szinten, ami a mai modern futballban már szinte elképzelhetetlen.

Jelenleg ugyanis három paksi az NB I leghűségesebb játékosa, míg az első 12-ben öt paksi szerepel a leghűségesebbek között, a TOP20-ban pedig hét. Ezek az adatok nyilván bizonyítják azt is, hogy a klubnál hosszú távon gondolkoznak, megbecsülik azokat a játékosokat, akik megfelelően teljesítenek, akik ezt a megbecsülést pedig viszonozzák is azzal, hogy hűségesek maradnak a klubhoz.

Érdekesség, hogy ezen a téren a MOL Fehérvár FC is jól áll, ők négy játékossal szerepelnek a legjobb 13 között (két magyarral és két külföldön született játékossal).

A mezőny leghűségesebb játékosa az a Báló Tamás, aki a Transfermarkt adatai szerint több mint 14 éve és 7 hónapja szerepel a klubnál az adatok szerint. A 36 éves balbekket az a Szabó János követi, aki legutóbb a hétvégén már a 251. NB I-es mérkőzését játszotta, és ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett pályafutásában. A dobogón az egykoron a Ferencvárost is erősítő Bartha László szerepel még, aki több mint 10 éve elkötelezett tagja a Paksi FC-nek.

Érdemes egy pillantást vetni azon játékosok “rangsorára” is, akik bár nem Magyarországon születtek, itt váltak klubhű futballistákká. A fehérvári – már magyar állampolgársággal is bíró – Vinícius Paulo tartozik a legrégebb óta csapatához (8,5 év), őt sorrendben az ugyancsak vidis Stopira követi (7,5 év) – mindketten otthonra leltek Fehérváron, őket a kisvárdai Lucas követi.

Bár a listánk az NB I-es játékosok mutatóit összegzi, azt érdemes megjegyezni, hogy a teljes hazai profi mezőnyt tekintve egyébként az MTK-s Kanta József a rekorder. A jelenleg a másodosztályban szereplő játékos közel 16 éve mutatkozott be a kék-fehérek felnőttegyüttesében tétmeccsen, azóta megszakítás nélkül viseli az MTK mezét.

Az NB I leghűségesebb játékosai klubonként *

* Listáinkat 2020. február 24-én, a transfermarkt.de adatai alapján állítottuk össze.

Nemzetközi viszonylatban a hűségesek közül a listát a CSZKA Moszkva 33 éves kapusa, Igor Akinfeev vezeti, aki 17 éve és 11 hónapja szolgálja a felnőtt labdarúgásban a klubját. Alig fél évvel mögötte szerepel a második helyen a St. Étienne középső védője, Loic Perrin – a rutinos hátvéd 2003 júliusa tartozik a franciák kötelékébe. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Barcelona klasszisa, Lionel Messi ért fel, aki már 16 éve és 1 hónapja áll szerepel a katalánoknál a felnőtteknél.

A nemzetközi futball leghűségesebb játékosai klubonként

Listáinkat 2020. február 24-én, a transfermarkt.de adatai alapján állítottuk össze.