A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legfrissebb tanulmányában azt vizsgálta, melyik a világ legkiegyenlítettebb bajnoksága. A tanulmányban kizárólag élvonalbeli bajnokságokat vettek figyelembe – főként azokat, ahol 2021. március 31-ig legalább 100 mérkőzést lejátszottak a mostani szezonban – így összesen 72 ország első osztályú bajnoksága került fel erre listára. A vizsgálat során az alapján végezték el, hogy az adott mérkőzésen hány százalékán született háromgólos vagy nagyobb különbségű győzelem.

Az UEFA tagszövetségek esetében a magyar NB I-et tekintve összesen 155 vizsgálat mérkőzés 17,4% (27 találkozó) végződött háromgólos vagy annál nagyobb gólkülönbségű győzelemmel. Ez azt jelenti, hogy a magyar élvonal közvetlenül az angol Premeir League-t 17,2%) mögött és az olasz Serie A-t (17,8%) megelőzve található a listán.

Az osztrák (23,5%) és a német Bundesliga (20,9%) mérkőzések több mint egyötöde legalább háromgólos különbséggel zárult. Ez jóval magasabb százalékos arány, mint az elemzésben szereplő 72 verseny szintjén mért átlag (14,5%).

Az összes vizsgált bajnokságot tekintve a kolumbiai a legkiegyenlítettebb, hiszen ott a mérkőzések 4 százalékában alakult ki legalább háromgólos különbség. Ez megelőzi európai viszonylatban az albán (8,8%), a szlovén és az északmacedón (9-9%) bajnokságot.

A teljes lista ide kattintva tekinthető meg.