Szima Gábor, a DVSC elnöke a Köz-ügy című műsorban az új igazolásokkal kapcsolatban azt mondta, a távozók mindegyike a DVSC meghatározó futballistája volt az elmúlt években, de az érkezőkkel sincs gond. Közülük kiemelte Ioan Filipet, akinek viselkedése, mentalitása és játéktudása mindenki tetszését kivívta a klubnál, és Tőzsér Dánielt, aki nemzetközi szinten is rutinos futballista. Völgyi Dániel szerinte is nagyon tapasztalt játékos, Könyves Norbertet már tavaly meg akarta szerezni a DVSC, mivel nagyon gyors, erős, dinamikus futballistáról van szó. Vele kapcsolatban a klubelnök azt is megjegyezte, ha a DVSC jól tudja használni az erényeit, akkor rengeteget tud segíteni majd a klubnak – idézi a dehir.hu.

A klubvezető Chuka Ogbu furcsa átigazolási ügyéről is hosszabban beszélt.

Amikor egy játékossal egy szerződést aláírunk, akkor nincs lehetőség ara, hogy minden orvosi vizsgálatot elvégezzünk. Például egy MRI-vizsgálatra napokat kell várni, még ha fizetünk is érte. De a megállapodásban ki is kötöttük, hogy bizonyos vizsgálatokon még meg kell felelnie, csak ekkor Chuka Ogbu esetében is ez történt, aláírtuk és bejelentettük a szerződését, de utána kiderült, hogy gond van a térdével és meg kell műteni. Az operáció csütörtökön le is zajlott, az orvosok pedig pénteken fogják elmondani, hogy pontosan mennyi időt fog igénybe venni a felépülése. Ennek a függvénye lesz, hogy a játékos marad-e Debrecenben vagy távozik. Ha másfél-két hónap lesz a felépülése, akkor azt megvárjuk, mert egy nagyon jó játékosról van szó. De a drukkerek ne aggódjanak a DVSC költségvetése miatt, addig nem fog fizetést kapni. Addig is szükségünk lesz csatárra, mert jelenleg befejező támadóként csak Castillion és Takács Tamás van a keretben.

A Loki első embere anyagi részleteket is elárult az érkezők és távozók kapcsán.

 – A DVSC mindig nyilvánosságra hozza a játékosok vételi, illetve eladási árát, ha ehhez a másik fél, a másik klub is hozzájárul. A Videoton hozzájárult például Bódi Ádám árának nyilvánosságra hozásához, ugyanígy történt Balogh Norbert esetében.

Korhut Mihályt 500 ezer euróért, azaz 155 millió forintért értékesítettük, Varga Józsefért 93 millió forintot kap a DVSC, Bódi Ádámért 172 milliót, Tisza Tiborért 12 milliót, Kulcsár Tamást pedig tulajdonképpen Könyves Norbertért cserébe engedtük el a Vasashoz, bár a két játékos ügye különálló volt, de mi sem és a Vasas sem fizetett. Völgyi Dánielért 50 ezer eurót fizettünk a Gyirmótnak, Tőzsér és Bobko szabad játékosként érkezett, Ioan Filipnek tartozott a román klubja, arról az összegről lemondott ott, a DVSC pedig kifizette, így tudtuk megszerezni a játékost.

Persze a szabad játékosoknál is vannak járulékos költségek, de összességében több pénzt folyt be a kasszába, mint amennyit kiadtunk. Pozitívan zártuk a nyári átigazolási időszakot, szeretnénk még hozni egy centert mindenképpen.

Szima kitért arra is, kik voltak az eddigi rekordigazolások a klubnál.

A DVSC eddigi legnagyobb kiadása 250 ezer euró volt, amikor megvásároltuk a Tatabányától Kouemahát, egy év múlva pedig eladtuk 850 ezerért.Laczkót 150 ezerért vettük meg anno a Vasastól és ugyancsak 850 ezerért adtuk el. Holmant 200 ezer euróért vettük meg például, Bogdanovicot vagy Brkovicot pedig 100-100 ezer euróért. A DVSC az etalon az elmúlt 10 évben a játékospiacon, ezt Magyarországon – Debrecenen kívül – mindenhol elismerik.

Nyerj legalább dupla pénzt a Loki-Újpest rangadóval – kattints!

Szima Gábor a Debrecen költségvetését stabilnak nevezte, mint mondta, 1 milliárd 200 millió forintból gazdálkodik évente a DVSC, ám szerinte figyelmeztető lehet az, hogy ezzel szemben a rivális klubok (a Ferencváros vagy a Videoton esetében például 3,5-4 milliárd a költségvetés elmondása szerint)  folyamatosan növelik a büdzséjüket. A klubelnök szerint a jövő nagy kérdése, hogy lépést tud-­e tartani a DVSC a nagy magyar csapatokkal, nem nyílik-­e tovább az olló. Ha ez megtörténne, akkor a pályán is nehéz lesz felvenni a versenyt ezekkel az ellenfelekkel. Hangsúlyozta, figyelik a piacot, vannak játékosmegfigyelők, de ezt a munkát a DVSC magasabb szintre akarja emelni a jövőben. Szima úgy véli, a játékosigazolásokkal kapcsolatban addig kell nyújtózkodni amíg a takaró ér, s ha valaki jobban csinálná mint ő, annak bármikor átadja a stafétát.

– 0 forintért is átadom a részemet – fogalmazott.

– Sokan keveslik azt a pénzt, amit a klubra költök, de annyi pénzt invesztálok bele, amennyire lehetőségem van. Senki nem várhatja azt, hogy mindent adjak el, és azt a futballba fektessem. Az elmúlt egy évben 200 milliót költöttem a DVSC-­re, ez lehet, sok, lehet, hogy kevés, az a probléma, hogy a debreceni vállalkozások szerepvállalása nagyon elenyésző. Minél több szponzort kellene bevonni, valahogy növelni kellene a költségvetést, ellenkező esetben túlságosan nagyra nyílik az a bizonyos olló. Ha van olyan vállalkozó, aki elegendő pénzzel rendelkezik a klub működtetéséhez, érez magában elég erőt, annak nulla forintért átadom a tulajdonrészemet és a klub irányítását. Senki nem jelentkezett, pedig ezt már többször is elmondtam – közölte Szima Gábor.

{div class:widget-box}{module Lájkolj minket!}{/div}A klubelnök szerint az utánpótlás-­nevelés is jelentős reformra szorult, ezen a területen nagyot léptek előre a portugál trénerek szerződtetésével a DVSC-­nél, hiszen szervezetten dolgoznak. Kritikus szemmel is hibátlannak nevezte a szakemberek eddigi tevékenységét, és szimpatikusnak tartotta az első csapatnál is azt, hogy egyre több fiatal játékos bukkan fel az edzéseken. Pontes folyamatosan figyeli őket, hiszen ez a terület fontos neki, nagyon érdeklődik a DVSC utánpótláscsapatai iránt. Szima Gábor szerencsétlennek nevezte, hogy az elmúlt öt évben Balogh Norberten és Ferenczi Jánoson kívül nem nagyon sikerült fiatalokat beépíteni a felnőttek közé, ezen mindenképpen szeretnének változtatni.

Meggyőződése, hogy a DVSC a végelszámolásnál versenyben lesz a nemzetközi kupaszereplésért, és el is fogja érni ezt a célt. Mint mondta, már a következő hetekben is láthatják a szurkolók a munka eredményét, s bár elképzelhető, hogy az ősz az építkezésre megy rá, de tavasszal egy nagyon erős Lokit láthatnak majd a drukkerek. Szima Gábor elmondta, az elmúlt 15 évben nem ment még keresztül a klub akkora változáson, mint ami az elmúlt néhány hétben történt, de ez szerinte a DVSC javára fog válni.

A nézőszám ­csökkenéséről a klubelnök azt mondta, ez országos jelenség, ezért komolyan meg kellene vizsgálni a problémát. Szerinte a futball körüli hangulatnak változnia kellene, ami részben a magyar Eb-­siker hatására megtörtént ugyan, de ennél többre lenne szükség, látványosabb, jobb játékot kellene nyújtson a csapat azért, hogy a szurkolók ne bosszankodni menjenek ki a stadionba. Hozzáfűzte, sok apró marketingfogást is be kell vetni emellett azért, hogy vissza lehessen őket csábítani a meccsekre.

TOVÁBB: Nézd meg a teljes beszélgetést itt – kattints!