Egy tucatnyi külföldi futballistát foglalkoztatott a tavaszi szezonban a DVSC futballcsapata, azonban a légiósok nem tudták megváltani a világot, és a debreceniek majdnem kiestek az élvonalból. Azóta a nem magyar kontingensből már távozott Ivan Kelava, a kapus, aki egyetlen percet sem játszott az NB I-ben, Haris Handzic, Szuk Hjun Dzsun és Frank Feltscher, míg Braniszlav Danilovics visszatért a kölcsönadásból a Puskás Akadémiához – írja a boon.hu.

A lap szerint az elmúlt szezon során szerződtetett új labdarúgók mintegy 450 millió forintjába kerültek a klubnak, ezért a cívisvárosi törekvés most az, hogy zömében fiatal, hazai játékosokkal vágnak neki a következő bajnokságnak. Ráadásul ezt anyagilag is támogatja a Magyar Labdarúgó Szövetség.

Bekeményít az MLSZ

Az eddigi gyakorlat szerint, ha a klub és a játékos közösen nyilatkozott arról, hogy van magyar felmenője, akkor semmilyen hivatalos papírt nem kért a szövetség ennek bizonyítására, a futballista innentől kezdve nem számított légiósnak. Ez a DVSC esetében Ioan Filipre, Aleksandar Jovanovicra és Danilo Szekulicsra volt igaz. Kérdés, hogy ez ebben az idényben is így lesz-e, mert az MLSZ szigorítani szeretné annak ellenőrzését, hogy kik azok, akiknek valóban található magyar ős a családfáján.

Rajtuk kívül a Debrecen jelenlegi keretében nem magyarként megtalálható még a szerb Dusan Brkovics, a kameruni Justin Mengolo és a nigériai Chuka Derick Ogbu. Illetve a piros-fehéreknél van élő kontraktusa a bosnyák Ognjen Djelmicnek is, vele szeretett volna szerződést bontani a klubvezetés, de ezt a középpályás nem fogadta el, ezért továbbra is a hajdúsági megyeszékhelyen edz, sőt szombaton, a Michalovce elleni edzőmeccsen pályára is lépett a korábban a DVSC-DEAC-hoz irányított játékos. Nem kizárt, hogy kiegészítő emberként mégis szóba jöhet a Lokinál, bár esélyeit nem javítja, hogy külföldi.