“Könnyebb így edzeni, hogy nincs ez a teher”

Megnyugodtatok az első tavaszi bajnoki győzelem után, más így edzeni és készülni a Fradi ellen?

– Igen, nagyon kellett már a három pont. Nagyon fontos volt az első tavaszi győzelem, megnyugtató is, sokkal másabb így készülni, sokkal jobb a hangulat a csapatnál, könnyebb így edzeni, hogy nincs rajtunk ez a teher.

Mi volt a gond a rajton, eléggé beragadtatok, mi történt az ősszel többnyire jól szereplő Lokival?

– Én azért úgy láttam, hogy egyre jobban és jobban játszottunk, meccsről meccsre javultunk,  és ez végül egy győzelemmel is végződött. Nagyon sokat lökött rajtunk, hogy továbbjutottunk a kupában a Honvéd ellen, az nagyon kellett az önbizalom szempontjából.

Ennek is volt köszönhető a Paks ellen, hogy jól futballoztunk, gólokat lőttünk, az első perctől kezdve sokkal bátrabbak voltunk, mint korábban. Mondhatom, hogy tényleg minden összejött, sikerült a pályán, amit elterveztünk.

Mennyire kellett rendbe tenni a fejeket a rossz sorozat közben, volt külön beszélgetés a nyeretlen meccsek után?

– Úgy külön emiatt nem. Mindannyian tudtuk, hogy jó csapatunk van, jó játékosaink, tényleg csak  egy győzelem hiányzott, és aztán a múlt keddi kupameccs és továbbjutás akkorát dobott rajtunk, hogy a bajnokságban is összejött végre a siker. Pakson éreztem a pályán, a többieken, hogy most nyerni fogunk, mindenki feldobott volt és magabiztos. Ez kulcsmomentum volt a győzelemben.

Mennyire különleges neked még a Fradi ellen játszani azután, hogy éveket eltöltöttél ott?

– Azért az első itteni szezonomban nehezebb volt. Mostanra azért már „megszoktam”, többször is játszottam már a Fradi ellen, és szeretnék már csak a Debrecenre koncentrálni. Nagyon fontos meccs ez nekünk, meg kell próbálnunk három pontot szerezni, bravúrt kell csinálnunk, mert a dobogón akarunk maradni a végéig. Nem akarok ezen sokat gondolkodni, úgy készülök, mint az összes többi meccsre, remélem, minden jól alakul majd.

Fotó: www.mti.hu

“Rossz helyen voltam, rossz időben…”

Mekkora esélyt adnál a Lokinak a listavezető ellen? Hogyan lehet megverni a Fradit?

– Az biztos, hogy a Fradi a Vidi mellett a legerősebb csapat a bajnokságban.

Biztos, hogy nehéz lesz, de úgy érzem, vagyunk olyan jók, hogy nyerjünk. Ha mindenki 100 százalékosan koncentrál, igenis lehet esélyünk. Pláne, ha sok szurkolónk jön ki majd a stadionba és jó lesz a hangulat. Nagyon várjuk már a rangadót!

Érdekes körülmények között kerültél Debrecenbe: 2013 telén aláírtál egy előszerződést a Lokival, mert nem játszattak azon az őszön a Fradiban, még Ricardo Moniz edzősködése idején. Tavasszal aztán visszakerültél a csapatba Thomas Dollnál, de az aláírt szerződés ott volt, menned kellett a Lokihoz.

– Igen, tényleg volt ilyen. De őszintén szólva ez már egy régi sztori, lezártam magamban. Most már tényleg azon vagyok, hogy minden erőmmel a Lokiért harcoljak, itt játszom, debreceni futballista vagyok. Nem kell nekem már régi történetekről beszélnem a Fradi-meccs előtt.

Három évig voltál a Fradiban, azalatt a Loki kétszer is bajnok lett. Amióta odamentél, azóta egyszer sem. Nyilván azért is igazoltál Debrecenbe, hogy ott majd tartósan a bajnoki címért játszhatsz. Nem sajnálod, hogy azóta nem volt sok esély volt erre a DVSC-nél? Mikor lehet majd egyáltalán?

– Igen, érdekes dolog ez (nevet).

Rossz helyen voltam, rossz időben….persze még mindig magyar bajnok akarok lenni. Nagyon kiszámíthatatlan dolog a sport.

Én a mai napig azért hajtok minden edzésen, minden meccsen, hogy ez az álmom összejöjjön. Remélem, egyszer sikerülni fog…hogy mikor? A Lokinál mondhatni egy új csapat épül, idő kell még ahhoz, hogy a bajnoki címre is esélyesek legyünk. Sok olyan játékosunk van, aki először játszik az NB I-ben. Még nem vagyunk aranyesélyes csapat, de szerintem jó úton járunk. Talán már a következő szezonban – ha együtt marad a csapat és erősíteni is sikerül – előrébb léphetünk. Az biztos, hogy nagyon nehéz lesz.

“Tavaly jobb játékosaink voltak, de csak magukért játszottak”

Leonel Pontes távozása után volt egy jelentős légiós-leépítés a Lokinál, elküldtek szinte mindenkit. Te viszont maradtál, miért szerinted?

– Abban az időben tényleg sokan távoztak, mert ugyan jó játékosaink voltak, de igazi csapatunk nem. Most teljesen más a szituáció, sokkal több a magyar játékos, kevesebb a légiós, viszont igazi csapat vagyunk.

Tavaly annyi problémánk volt, hogy azt egy interjúban el sem lehet sorolni. Rengeteg dolog nem működött akkor. Nagyobb keretünk volt, talán még azt is mondhatnám, hogy jobb játékosaink is, de sokan csak magukért, a statisztikáért játszottak, az pedig nem foci, az nem működik.

Most viszont egymásért is harcolunk, nem csak kollégák vagyunk, de barátok is. Jó érzés játszani a mostani Lokiban, nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek.

Mekkora szerepe van Herczeg Andrásnak a nagy fordulatban?

– Nem kell sokat beszélni Herczeg Andrásról, az magáért beszél, amit elértünk vele, ahogyan dolgozik. Rutinos és eredményes szakember, jó hangulatot teremt az öltözőben, remekül válogatja össze a csapatot, minden téren egy kiváló edző.

Fotó: www.mti.hu

Fotó: www.mti.hu

“Mi úgy megyünk minden meccsre, mint a háborúba”

Szerb nemzetiségű vagy, de a bosnyák U21-es válogatottban játszottál. Ha megkérdezik…

– Ha megkérdezik, minek tartom magam, akkor egyértelmű: szerbnek. 100 százalékban, bár Boszniában születtem. Rengeteg szerb él Boszniában, mint ahogy rengeteg magyar él például Romániában is.

Ennyire extra a bosnyák foci, hogy az NB I-ben alapembernek számító játékosoknak sincs esélyük odakerülni a válogatotthoz? Mondhatnánk téged, de korábbról akár Suljicot is példaként.

– Lehetne erről sokat beszélni…más bajnokságokból szerintem könnyebb bekerülni oda, mint a magyarból. Mondhatjuk, hogy sok sztárjátékosa van a bosnyák válogatottnak, akik a legerősebb ligákban játszani, melléjük odaférni az NB I-ből nem egyszerű. De mondhatnám akár a szerb válogatottat is, ami meg még sokkal nehezebb. Őszintén szólva lassan 33 évesen – nem mondom, hogy nem szeretnék, de – nem hiszem, hogy bármelyik csapatban is debütálni fogok majd még. Ez a történet szerintem nagyjából három éve lejárult nálam. Maradok inkább a Lokinál, csak arra koncentrálok.

Sokan kritizálják a szurkolók a hazai játékosok mentalitását és dicsérik a délszlávokét. Egyetértesz ezzel?

– Szerintem igaz, amit mondanak, de ne kérdezd meg, miért van ez így.

Az biztos, hogy mi úgy megyünk minden meccsre, mint a háborúba. Ezt tanuljuk már gyerekként is. És én is érzem ezt a fajta differenciát köztünk és akár a magyar játékosok között.

Ugyanakkor a magyarokban is vannak olyan dolgok, amik bennünk nincsenek meg, de mondhatnám az afrikai játékosokat, akik egészen másként fociznak, mint mi. De jól is van ez így, mindenki és minden ország különböző és mást ad a focinak.

DUDÁS GÁBOR