Felcsúton bejött…

A válogatott mérkőzések miatti szünetek egy-egy gyengébben szereplő klub edzője számára is idegőrlő időszakok lehetnek, igen gyakori itthon, az NB I-ben is, hogy a bajnoki leállást kihasználva cserére határozzák el magukat a csapatok vezetői.

Ilyen volt a helyzet például szeptemberben, amikor Felcsúton merülhetett fel az edzőváltás lehetősége, hiszen a Puskás Akadémia – Benczés Miklós vezetésével – gyengén szerepelt az élvonalban, konkrétan az utolsó helyen állt nyeretlenül, de a szakvezetőnek bizalmat szavaztak (A trénert ugyan nem “bántották”, de több játékosnak is mennie kellett), amit azóta ő és a csapat is egy jóval eredményesebb szériával hálált meg.

Diósgyőrben…?

A mostani, októberi szünetben Diósgyőrben gondolkodhattak volna el akár a spanyol Fernando menesztésén, hiszen a DVTK az utolsó előtti helyen áll az OTP Bank Ligában, a kupában is csak szenvedett NB II-es riválisával szemben, miközben már a szurkolók is kifejezték nemtetszésüket, például a tréner elküldését is követelve. Fernandóval a 11. jelenleg a borsodi klub a tabellán, ami abból a szempontból is érdekes, hogy tavasszal egy ennél azért jobban produkáló csapat éléről küldték el Bódog Tamást a kispadról – az április végén menesztett Bódoggal a “vonal fölött”, a 9. pozícióban tanyázott a DVTK, amikor mennie kellett, hiába tüntettek akkor mellette a drukkerek is.

Akkor ezzel indokolta a klubvezetés a vezetőedző menesztését.

Az év elején már elmondtam egy interjúban, hogy a DVTK-val hosszú távú terveink vannak, nem az az első számú szempont, hogy hányadik helyen áll a csapat, de nem nézhettük tétlenül, hogy rohannak a szakadék felé. (…) A bajnokságban ebben az évben csupán egyszer sikerült nyernünk, a második tavaszi fordulóban. Két pontra vagyunk a kieső helytől. A mutatott játék sem volt meggyőző. Ráadásul borzasztóan csalódottak voltak a szurkolók, amikor a Magyar Kupából is kiestünk – nyilatkozta Sántha Gergely, a klub ügyvezető igazgatója.

Bódog vs. Fernando, a számok tükrében:

A DVTK mérlege áprilisban, Bódog Tamás vezetésével: 28 meccs, 8 győzelem, 6 döntetlen, 14 vereség – 37,71%-os teljesítmény

A DVTK mérlege októberben, Fernando vezetésével: 10 meccs, 1 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség – 20%

A DVTK mérlege Fernando tavaszi kinevezése óta: 15 meccs, 3 győzelem, 3 döntetlen, 9 vereség – 26,6%

Fernando tehát maradt, ami a fentiek fényében talán meglepő lehet, de magyarázatot adhat viszont a klubvezetés türelmére a tulajdonos, Leisztinger Tamás nemrégiben adott nyilatkozata. Az üzletember szeptemberben elárulta, szakít az eddigi gyakorlattal, nem az edzőváltással orvosolják a bajokat.

Azt mondtam az ügyvezetésnek, az idei egy olyan év lesz, hogy ha törik, ha szakad, nem fogom kirúgni az edzőt. Nem lépünk ilyet, végigcsináljuk vele. Ha ő alatta nem robban fel a kispad, és bírni fogja idegileg, akkor Fernando viszi végig a bajnokságot

– fogalmazott a klubtulaj a boon.hu-nak.