A Horváth Ferenc menesztését követően ideiglenesen, az új DVTK-edző érkezéséig, két meccs erejéig kinevezett Vitelki Zoltán így kezdte meg első sajtótájékoztatóját pénteken, az amigeleken.hu szurkolói portál beszámolója szerint.

– Még mielőtt belemennénk kérdésekbe, válaszokba és egyéb értékelésekbe, nagyon fontos dolog, hogy itt volt egy elmúlt időszak, aminek volt egy vezetőedzője, Horváth Feri, akivel nekem megtiszteltetés volt játszani, mint játékos. Tudom a kvalitásait, tudom a mentalitását, mint játékos, tudom, mint ember, és tudom milyen, mint edző. Sajnálom, hogy az eredmények nem úgy alakultak, mint amennyi munkát ő beletett ebbe az egészbe. ezúton is kívánok neki nagyon sok sikert, és találja meg a számítását, és jöjjenek be azok a dolgok, amiket ő elképzelt. (…)

 

Szóba került az is, mennyire okozott törést a játékosoknál Horváth távozása a kispadról.

– Minden váltás törés. Túl sok információm nincs ezzel kapcsolatban, de az életben is minden váltás törés. Van, akinek pozitív, van, akinek negatív. Ki hogy dolgozza föl… Ki milyen viszonyban van a vezetőedzővel. ki hogy áll ahhoz, hogy jön egy új vezetőedző, és utat próbál neki mutatni. Én is így voltam. Voltak nekem is kedvenc és kevésbé kedvenc edzőim. Kötődtem edzőkhöz, nem bírtam edzőket. Volt, hogy vártam, hogy jöjjön egy másik edző, és kíváncsi voltam, hogy ő hogy áll hozzám és hogy áll a csapathoz, a klub stílusához és felfogásához.

A szakember első és egyik legfontosabb feladatát is megnevezte.

– (…) Gondolom, hogy ez a csapat eléggé feszült állapotban van, hiszen ha nem jönnek az eredmények, az a játékos idegeit felőrli. Ez lesz a feladatunk legfőképpen, hogy ezeket picikét tudatosítsuk a játékosokban, hogy igenis nem számít, ha valaki hibázik, ha a következő pillanatban már azon van, hogy kijavítsa a hibáját. Én mosolygós játékosokat akarok látni annak ellenére, hogy a helyzet nem azt mutatja, hogy lenne okunk mosolyogni. Én azt szeretném, ha mindenki egymást kirángatva a slamasztikából egy célért és egy úton közlekednénk előre. Ebben lesz a feladatom nekem és a stábnak.

Később erre vonatkozóan a következő kérdést is megkapta Vitelki: “Zoli, hogy lehet mosolygós játékosokat csinálni? Kabaréjeleneteket fogtok nézni délután?”

– Ha azt kell, akkor azt nézünk, Csabi. Nagyon nehéz. Ez egy feladat. ezzel meg kell birkózni, és ha a játékos felfogja azt, hogy nm szabad a hibától begörcsölni, és nem szabad begörcsölni, hogy mi lesz, ha mi most kikapunk. Én tudatosítani szeretném bennük azt, hogy igenis egyenként mindenki nagyon jó játékos. Ez egy nagyon jó keret, és ha mindenki oda tudja tenni magát és együtt tudunk dolgozni, akkor igenis el tudjuk érni közösen. Ez feladat nekem is. ha kabaréjeleneteket kell nézni, akkor azt fogunk nézni. Ami ebbe az egy napba belefér. Ezt szeretném megoldani.

A DVSC elleni, már kiesési rangadó előtti várakozásait is megfogalmazta a Diósgyőr korábbi játékosa.

Mire megy a DVTK Horváth nélkül? – remek szorzók a Loki elleni bajnokira

– Mivel lennék elégedett? Győzelemmel lennék elégedett. Hivatkozhatnék arra, hogy milyen kevés időm van, meg hogy ez nem egy ideális állapot, de én úgy fogom föl, hogy ez nekem egy feladat, amit meg kell oldani. A játékosokban is ezt próbálom tudatosítani, hogy ez egy olyan állapot, amit nekik meg kell oldani a pályán, mert ők egymásért, a csapatért és legfőképpen a klubért kell, hogy játsszanak hétvégén. Mindenki látja, hogy milyen kiélezett harc van a bajnokságban. Mindenkinek megvan a lehetősége, hogy bizonyítson. Ez a meccs nagyon jó lehetőség lesz mindenkinek. (…) Elemeire nem elemezzük ki a Debrecent, viszont információink vannak. Pár dolgot el fogok tudni majd mondani a srácoknak. De elsősorban a saját csapatunkkal kell foglalkoznunk, és a fejekkel, hogy sikeresen meg tudjuk vívni ezt a találkozót. (…)  Vannak elképzeléseim, hogy támadásban, védekezésben hogy fogunk kinézni. Ezt fogjuk délután is gyakorolni, és nagyon bízom benne, hogy amit mi elképzelünk, az vissza is fog jönni a mérkőzésen. (…)

Vitelki a saját szerepéről és ideiglenes kinevezéséről így nyilatkozott.

– Nagy kihívás, de én szeretem a kihívásokat. Aki nem szereti a kihívásokat, az úgy gondolom, gyáva. Szeretnék jobb edzővé válni ezáltal, szeretnék tapasztalatokat gyűjteni ezalatt az egy hét alatt, és fölépíteni magam, ugyanúgy, hogy egy játékosnak kell.

TOVÁBB: A teljes és vágatlan beszámoló a sajtótájékoztatóról itt olvasható – kattints!